Továbbnyílt az ijesztő repedés a templomon a földrengés óta

Pont egy éve rengett meg a föld Várda alatt. A templom falán keletkezett repedés azóta csak nagyobb lett, ám a pénz egy év alatt sem gyűlt össze a felújításhoz.

Majd egyujjnyi vastagságú repedés keletkezett tavaly február elején a várdai templom falán, amely egy év alatt tovább repedt és szélesebb is lett. A 2,9-es erősségű rengés következtében alig lehet kinyitni az ajtót, a teljes boltív keresztben megrepedt, lejött a vakolat is.

Varga András polgármester akkor azt mondta: Somogyjád és Várda között van egy töréspont, és utoljára körülbelül 60-70 évvel ezelőtt éreztek nagyobb mozgást, de az elmúlt 30-40 évben nem volt példa ilyesmire.
Az alapozási és vízelvezetési problémák miatt az épületen korábban keletkezett hajszálrepedések mára megnyíltak, a főfal repedése ijesztő, a bejárati ajtót a homlokzat süllyedése miatt nem lehet használni. A földrengési károkat felmérő Vis-major Bizottság is elismerte és igazolta a földrengés során keletkezett károkat. Mivel azonban nem önkormányzati tulajdonú épületről van szó, támogatásra ebből az alapból nem számíthat a falu.

A napokban Pápai József statikus ismét megvizsgálta a templomot, és azt tapasztalta, hogy süllyed az épület, aminek következtében egyre nagyobb a repedés. ? Hosszabb is, szélesebb is, a süllyedés miatt pedig minél előbb alá kellene alapozni, mivel ott gyűlik össze csapadék, aláázhat a templom ? mondta a szakember.

Portik József plébános és a polgármester egy éve azon van, hogy előteremtsék a felújításhoz szükséges összeget és eddig egymillió forintot sikerült összeszedniük a helyiek, az önkormányzat és a hitközség jóvoltából. Az összeg azonban nem elég.

? A helyileg védett templomot a falu magáénak érzi. Az egyházzal közösen újítottuk fel 2002-ben, a díszkivilágítást is közösen finanszíroztuk. Közös programokat szervezünk évről évre ? tette hozzá a polgármester. A templom felújításához a helyi vállalkozók, a biogázüzemet építő holland befektető anyagot, gépeket, munkát ajánlott fel, de még ez sem elég. A felújítást megterveztettük, a jó színvonalú felújítás költsége 3,5-4 millió forint plusz áfa lenne.

A megyei püspökség kárszakértője hangsúlyozta: a Generali-Providencia Biztosító Rt. részéről csak méltányossági, jelképes kártérítésre számíthatnak a várdaiak, ám az önkormányzat levélben fordult Balás Béla megyés püspökhöz, hogy a templom helyreállítását méltányosságból támogassa. Erre máig nem kaptak választ.

Ezzel szemben Szászfalvi László államtitkár a napokban írt levelében a nemzeti együttműködés kiváló példájának nevezte a templom felújításért kezdeményezett összefogást, ugyanakkor a polgármester türelmét kérte, mivel az ?egyházi épített örökség védelme? elnevezésű beruházásokra szánt keretről még nem döntött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Dátum: 2011. február 12. - Írta: Meiszterics Eszter
Cikk forrása: Sonline

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió