Várda a Madárbarát település

Kezdetek

Madárbarát Település Várda Emblémája2006 januárjában született meg az az ötlet, amelynek révén pár hónappal később júniusban, Magyarországon elsőként Várda kapta meg a ?Madárbarát település? címet. A Magyar Madártani Egyesület (MME) kéthavonta megjelenő ?Madártávlat? című újságjában a magánszemélyek, vagy intézmények által létrehozott ?Madárbarát kertek? számának örvendetes gyarapodásáról lehetett olvasni.

Ez időben már mintegy 3000 olyan személy, intézmény volt az országban, melynek fenntartói, tulajdonosai vállalták, hogy legalább egy madáretetőt és egy odút helyeznek el kertjükben, ezzel segítve a madarak fészkelését, téli táplálkozását.

A cikk hatására merült fel, hogy a Polgármesteri Hivatal udvarában kitett etetőkkel az Önkormányzat kapja meg a madárbarát címet. Továbbgondolva, kiderült, hogy a faluban sokan magánszorgalomból, természetszeretetből már eddig is segítették a madarakat, így akár az egész település jogosult erre a címre.

Befogott madarak VárdánMiután Varga András polgármester úr teljes támogatásáról biztosított mindenkit és az MME részéről is örömmel üdvözölték ezt a kezdeményezést, megkezdődött a tagtoborzás. A lakosság hozzáállása minden várakozást felülmúlt, szinte napok alatt több, mint 40 portatulajdonos jelezte, hogy szívesen részt vesz a programban.

Ekkor kezdődött a fizikai munka, az önkormányzati dolgozók segítségével egy csomó madáretetőt készítettünk azok számára, akik maguk ezt nem tudták vállalni. Egy délután a Faluházban madárodúkat állítottunk össze lelkes gyerekekkel.

Gyűrűzés előtt egy madárEldőlt, hogy a Hivatallal szemben levő önkormányzati telken lesz a mintakert, ennek kialakítása is hetekig tartott. Komoly segítséget kaptunk Friszt József asztalosmestertől, Nagy László somogyjádi erdésztől, a Pethő és Tsa. Nyomdától, és az MME-től. Kellemetlen, esős időben, de látványos ünnepség keretében történt 2006.06.10-én a ?Madárbarát Mintakert? megnyitása és kapta meg Várda a ?Madárbarát település? címet.

TAGSÁG

Madáretető VárdánA kb. 150 lakott portából mára mintegy 46-47 madárbarát. Kivétel nélkül minden utcában több helyen etetik télen a madarakat és szép számmal vannak kirakva ? jellemzően széncinege és rozsdafarkú ? odúk is. Tavaly tavasszal nagy sikere volt a gyerekek számára meghirdetett odúépítő délutánnak.

A többnyire szüleikkel érkezett gyerekek lelkesen állították össze és kalapálták a Friszt József asztalosmester által pontosan méretre vágott deszkákat, csak úgy zengett a Faluház.

Természetesen mindenki hazavihette az általa készített remekműveket! 2007-ben és 2008-ban már sokan számoltak be az odúkban történt sikeres költésekről.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió