Sajtó megjelenés

Várda községgel kapcsolatban megjelent sajtó anyagok, elsősorban a nyomtatott médiában.

Befejeződött a templom renoválása

Befejeződött a várdai templom felújítása: az épület a két és fél évvel ezelőtti 2,9-es erősségű földrengés alatt rongálódott meg.

Kastélylátogatásra hív a várdai Szász-kúria

Szász Endre festményÚj turisztikai látványossággal bővül Somogy megye. Szeptember másodikától látogatható lesz a várdai Szász-kúria. A tárlat kultúr és iparművészeti különlegesség is egyben.

Látogatható lesz a Szász-kúria

Szász Endre kastély VárdánSzeptember 2-tól mindenki számára látogatható lesz a várdai Szász-kúria, ahol élete utolsó évtizedében élt és dolgozott Szász Endre világhírű festőművész.

Válságmentes beruházás: épül a várdai biogázüzem

Megkezdődött a tereprendezés Várdán, az épülő biogázüzem területén. Joop Kurstjens, a BIO-E Kft. ügyvezetője elmondta: a tervek szerint az év végére elindulhat a próbaüzem, tavasszal pedig épülhet az üvegház is. A 2,5 milliárd forintos beruházás önerőből valósul meg, a válság nem befolyásolja.

Már most óriási az érdeklődés a Várdán épülő biogázüzem iránt, amely közel hatvan munkahelyet teremt a helyieknek és a környéken élőknek.

A parlagfüvet is feldolgozza a biogázüzem

A parlagfüvet is feldolgozza az épülő várdai biogázüzem. Bevált az az erjesztőtank, amelynek kicsinyített mása a későbbi biogázüzemben működik majd. A szerkezetet Demény Rezső kaposfüredi feltaláló építette meg a holland beruházókkal egyeztetve.

Személyesen vette át Mark Visser, a BIO-E Kft. ügyvezető igazgatója a várdai biogázüzem építési engedélyét pénteken Pécsett a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalban.

Biogáztól pörög fel Várda gazdasági motorja

Bokrétaünnepséget hirdettek, de ígéretes bejelentéseket is tettek a várdai biogázüzemnél szombaton. A holland Kurtjens BV 2,5 milliárdos beruházása ősszel kezdheti a próbaüzemet, és a hozzákapcsolódó üvegház-kertészet mellé máris új befektetőjelöltek vannak. A két érdeklődő már területet is vásárolt a várdai határban.

Kaposváré az ország legszebb főtere

Kaposváron található Magyarország legszebb főtere és főutcája ? így értékelte a Virágos Magyarországért szervező bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. azt a munkát, amelyet a somogyi megyeszékhely végzett a belváros átalakításával.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny balatonfüredi díjkiosztóján a belváros átalakításáért a somogyi megyeszékhelynek ítélték a Magyarország legszebb főtere, főutcája díjat. Az elismerést ? melyet az idén először adtak át ?, Szita Károly polgármester vette át pénteken.

Felszámolható gázfüggőség - szennyvíziszap, trágya, szalma?

Biztató kísérletek, nemzetközi érdeklődést kiváltó beruházások helyszíne Somogy is. 2020-ra az Európai Unió energiafelhasználásának 20 százalékát megújuló energiaforrások adják ? erről szól az irányelv. A legfrissebb előrejelzések optimisták. Huszonhét tagállam akciótervét a közelmúltban elemezték, és a héten jelentették be Brüsszelben: a kitűzött értéket vélhetően 0,7 százalékkal teljesíti túl majd az unió. Hazánk várhatóan 1,7 százalékkal lépi túl a korábbi vállalását.

Továbbnyílt az ijesztő repedés a templomon a földrengés óta

Pont egy éve rengett meg a föld Várda alatt. A templom falán keletkezett repedés azóta csak nagyobb lett, ám a pénz egy év alatt sem gyűlt össze a felújításhoz.

Majd egyujjnyi vastagságú repedés keletkezett tavaly február elején a várdai templom falán, amely egy év alatt tovább repedt és szélesebb is lett. A 2,9-es erősségű rengés következtében alig lehet kinyitni az ajtót, a teljes boltív keresztben megrepedt, lejött a vakolat is.

Alkotó kis kezek Várdán

Szorgos kis kezek hajtogatták a textíliákat, varrták a gombot Török Emőke babakészítővel. Bár a tű olykor a törpe ujjuk hegyét is érte, mégsem adták fel az aprólékos munkát a gyerekek.

Így megy ez már évek óta ilyentájt a várdai alkotótáborban, melyet az egykori Szász-alkotótáborok mintájára rendeztek meg ezúttal is, immár harmadik alkalommal. A hagyomány ugyan művészpalántákat követelne, ám a festőművész halála óta újjászervezve, a szépre fogékony gyerekeknek találnak ki programokat a szervezők.

Oldalak

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió