Sajtó megjelenés

Várda községgel kapcsolatban megjelent sajtó anyagok, elsősorban a nyomtatott médiában.

Befejeződött a templom renoválása

Befejeződött a várdai templom felújítása: az épület a két és fél évvel ezelőtti 2,9-es erősségű földrengés alatt rongálódott meg.

Kastélylátogatásra hív a várdai Szász-kúria

Szász Endre festményÚj turisztikai látványossággal bővül Somogy megye. Szeptember másodikától látogatható lesz a várdai Szász-kúria. A tárlat kultúr és iparművészeti különlegesség is egyben.

Látogatható lesz a Szász-kúria

Szász Endre kastély VárdánSzeptember 2-tól mindenki számára látogatható lesz a várdai Szász-kúria, ahol élete utolsó évtizedében élt és dolgozott Szász Endre világhírű festőművész.

Válságmentes beruházás: épül a várdai biogázüzem

Megkezdődött a tereprendezés Várdán, az épülő biogázüzem területén. Joop Kurstjens, a BIO-E Kft. ügyvezetője elmondta: a tervek szerint az év végére elindulhat a próbaüzem, tavasszal pedig épülhet az üvegház is. A 2,5 milliárd forintos beruházás önerőből valósul meg, a válság nem befolyásolja.

Már most óriási az érdeklődés a Várdán épülő biogázüzem iránt, amely közel hatvan munkahelyet teremt a helyieknek és a környéken élőknek.

A parlagfüvet is feldolgozza a biogázüzem

A parlagfüvet is feldolgozza az épülő várdai biogázüzem. Bevált az az erjesztőtank, amelynek kicsinyített mása a későbbi biogázüzemben működik majd. A szerkezetet Demény Rezső kaposfüredi feltaláló építette meg a holland beruházókkal egyeztetve.

Személyesen vette át Mark Visser, a BIO-E Kft. ügyvezető igazgatója a várdai biogázüzem építési engedélyét pénteken Pécsett a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalban.

Biogáztól pörög fel Várda gazdasági motorja

Bokrétaünnepséget hirdettek, de ígéretes bejelentéseket is tettek a várdai biogázüzemnél szombaton. A holland Kurtjens BV 2,5 milliárdos beruházása ősszel kezdheti a próbaüzemet, és a hozzákapcsolódó üvegház-kertészet mellé máris új befektetőjelöltek vannak. A két érdeklődő már területet is vásárolt a várdai határban.

Kaposváré az ország legszebb főtere

Kaposváron található Magyarország legszebb főtere és főutcája ? így értékelte a Virágos Magyarországért szervező bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. azt a munkát, amelyet a somogyi megyeszékhely végzett a belváros átalakításával.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny balatonfüredi díjkiosztóján a belváros átalakításáért a somogyi megyeszékhelynek ítélték a Magyarország legszebb főtere, főutcája díjat. Az elismerést ? melyet az idén először adtak át ?, Szita Károly polgármester vette át pénteken.

Felszámolható gázfüggőség - szennyvíziszap, trágya, szalma?

Biztató kísérletek, nemzetközi érdeklődést kiváltó beruházások helyszíne Somogy is. 2020-ra az Európai Unió energiafelhasználásának 20 százalékát megújuló energiaforrások adják ? erről szól az irányelv. A legfrissebb előrejelzések optimisták. Huszonhét tagállam akciótervét a közelmúltban elemezték, és a héten jelentették be Brüsszelben: a kitűzött értéket vélhetően 0,7 százalékkal teljesíti túl majd az unió. Hazánk várhatóan 1,7 százalékkal lépi túl a korábbi vállalását.

Továbbnyílt az ijesztő repedés a templomon a földrengés óta

Pont egy éve rengett meg a föld Várda alatt. A templom falán keletkezett repedés azóta csak nagyobb lett, ám a pénz egy év alatt sem gyűlt össze a felújításhoz.

Majd egyujjnyi vastagságú repedés keletkezett tavaly február elején a várdai templom falán, amely egy év alatt tovább repedt és szélesebb is lett. A 2,9-es erősségű rengés következtében alig lehet kinyitni az ajtót, a teljes boltív keresztben megrepedt, lejött a vakolat is.

Alkotó kis kezek Várdán

Szorgos kis kezek hajtogatták a textíliákat, varrták a gombot Török Emőke babakészítővel. Bár a tű olykor a törpe ujjuk hegyét is érte, mégsem adták fel az aprólékos munkát a gyerekek.

Így megy ez már évek óta ilyentájt a várdai alkotótáborban, melyet az egykori Szász-alkotótáborok mintájára rendeztek meg ezúttal is, immár harmadik alkalommal. A hagyomány ugyan művészpalántákat követelne, ám a festőművész halála óta újjászervezve, a szépre fogékony gyerekeknek találnak ki programokat a szervezők.

Oldalak

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió