Üdvözöljük a Várda Község honlapján!

Várda község Somogyország szívébenGyertyánosok, tölgyesek alkotta erdők, szelíd patakvölgyek közelében, szemet gyönyörködtető virágos utcák, gondozott szép porták sokasága és egy nagy festő frissen élő emléke - ez Várda.

Nem véletlen, hogy a neves képzőművész Szász Endre itt telepedett le, s életének utolsó otthonává varázsolta a régi kúriát.

E kicsiny falut a pezsgő élet, a gyarapodás vágya, a szellemi nyitottság és a híres vendégszeretet jellemzi. Szívesen látjuk a világháló utazóját, jöjjön el hozzánk!

Varga András Polgármester

Várdáról röviden

Várda község Polgármesteri Hivatal szembőlSomogy megyében, Kaposvártól északra fekszik ez az alig félezres lélekszámú zsáktelepülés.

Várda a Kaposvár megyeszékhelyt Fonyód várossal összekötő úton érhető el. Közvetlenül az országút mentén fekszik az újtelep, onnan egy kilométerre pedig a régi településrész, s a kettőt egy szilárd burkolatú út köti össze.

Várdára érve rögtön szembetűnnek a virágokkal teleültetett árokpartok, parkok, porták s a gondozott gyepszőnyeg.

Várda község Római Katolikus Templom épületeA régi faluba érve a szoborparkkal találkozunk először, itt áll a Nepomuki szobor, a tűzoltó szekér valamint több, a Szász Endre vezette alkotótáborban készült emlék.

A régi faluban számos XX. század elején épült ház is látható, közülük hetet helyileg védetté nyilvánítottak.

A fő utcán szinte egymás szomszédságában áll az 1725-ben épült római katolikus templom, a régi postaépület, a református kápolna, illetve egy mintagazdaság, amely a maga nemében egyedülálló középparaszti birtok, házzal, istállóval, magtárral és melléképületekkel.

Ennek zöld bokrokkal és színpompás virágokkal teli udvara szintén figyelemre méltó.

Várda község Somogy megyében a térképenA település öt kilométerre fekszik a desedai Gombás parkerdőtől, három kilométerre a víztározótól, s mindössze nyolc kilométerre a festői szépségű alsóbogáti halastavaktól.

Vasútállomása a Kaposvár-Fonyód vonalhoz tartozik, ám ez egyre kihasználatlanabb, s inkább az autóbuszt részesítik előnyben a helybeliek.

A főút mellett, az új falurészen félóránként állnak meg a Balaton-partról, Hévízről, és a Belső Somogyból érkező távolsági buszok, a régi faluba viszont a munkához és az iskolához igazodó járatok mennek csak be.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió