Üdvözöljük a Várda Község honlapján!

Várda község Somogyország szívébenGyertyánosok, tölgyesek alkotta erdők, szelíd patakvölgyek közelében, szemet gyönyörködtető virágos utcák, gondozott szép porták sokasága és egy nagy festő frissen élő emléke - ez Várda.

Nem véletlen, hogy a neves képzőművész Szász Endre itt telepedett le, s életének utolsó otthonává varázsolta a régi kúriát.

E kicsiny falut a pezsgő élet, a gyarapodás vágya, a szellemi nyitottság és a híres vendégszeretet jellemzi. Szívesen látjuk a világháló utazóját, jöjjön el hozzánk!

Varga András Polgármester

Várdáról röviden

Várda község Polgármesteri Hivatal szembőlSomogy megyében, Kaposvártól északra fekszik ez az alig félezres lélekszámú zsáktelepülés.

Várda a Kaposvár megyeszékhelyt Fonyód várossal összekötő úton érhető el. Közvetlenül az országút mentén fekszik az újtelep, onnan egy kilométerre pedig a régi településrész, s a kettőt egy szilárd burkolatú út köti össze.

Várdára érve rögtön szembetűnnek a virágokkal teleültetett árokpartok, parkok, porták s a gondozott gyepszőnyeg.

Várda község Római Katolikus Templom épületeA régi faluba érve a szoborparkkal találkozunk először, itt áll a Nepomuki szobor, a tűzoltó szekér valamint több, a Szász Endre vezette alkotótáborban készült emlék.

A régi faluban számos XX. század elején épült ház is látható, közülük hetet helyileg védetté nyilvánítottak.

A fő utcán szinte egymás szomszédságában áll az 1725-ben épült római katolikus templom, a régi postaépület, a református kápolna, illetve egy mintagazdaság, amely a maga nemében egyedülálló középparaszti birtok, házzal, istállóval, magtárral és melléképületekkel.

Ennek zöld bokrokkal és színpompás virágokkal teli udvara szintén figyelemre méltó.

Várda község Somogy megyében a térképenA település öt kilométerre fekszik a desedai Gombás parkerdőtől, három kilométerre a víztározótól, s mindössze nyolc kilométerre a festői szépségű alsóbogáti halastavaktól.

Vasútállomása a Kaposvár-Fonyód vonalhoz tartozik, ám ez egyre kihasználatlanabb, s inkább az autóbuszt részesítik előnyben a helybeliek.

A főút mellett, az új falurészen félóránként állnak meg a Balaton-partról, Hévízről, és a Belső Somogyból érkező távolsági buszok, a régi faluba viszont a munkához és az iskolához igazodó járatok mennek csak be.

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió