Neves személyek akikre büszkék vagyunk

Köbl József - 56-os hősi halott

A kaposvári Táncsics Gimnázium végzős diákja készenléti szolgálatot látott el 1956-ban a megyeszékhely pártházánál, amikor az orosz katonák elfogták őket. A csapatot falhoz állították és tüzet nyitottak. A rendszerváltás után exhumálták, majd Köbl József hamvait a várdai temetőben helyezték végső nyugalomra. Sírját minden év októberében megkoszorúzzák.

Szász Endre - Festőművész

Csíkszereda, 1926. január 7. - Várda, 2003. augusztus 18.

Szász Endre FestőművészSzász Endre festőművészSzász Endre diákéveit a székelyföldi szülővárosában Csíkszeredán töltötte, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1951 és 1960 között mintegy 600 könyvet illusztrált, a következő tíz évben pedig szinte csak festményeket készített. Ekkor hagyta el Magyarországot, s húsz évig Torontóban, valamint Los Angelesben élt. Ekkor tovább növelte a már megszerzett világhírnevét.

Életének utolsó másfél évtizede kötődik Várdához. Itt vásárolta meg a romos kúriát, amelyet átalakított és felújított. A várdai csendben és nyugalomban találta meg az inspirációt művészetének további fonalához. A festés és tervezés mellett rendszeres szervezője és résztvevője volt az alkotótáboroknak, konferenciáknak, valamint a rendhagyó rajzóráknak. Nemcsak kiváló grafikus- és festőművész volt, hanem porcelánt, bútort, ékszert, üveget és textilt is tervezett.

Szász Endre a műterembenSzász Endre bemutatta műveit Budapesten kívül Szófiában, Krakkóban, Pécsett, Szegeden, Párizsban, Berlinben, Helsinkiben, Mexikóvárosban, Oslóban, Bécsben, Ammánban, Johannesburgban, Tokióban, Torontóban, Montrealban, Ottawában, Vancouverben, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és New Orleansban is.

Művészete érdemeként a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje kitüntetést és a Munkácsy Mihály díjat is átvehette. Szerteágazó tevékenységét 1993-ban Somogy Megye Művészeti Díjával, 2002-ben Somogyért Kitüntető Díjjal ismerték el. Ugyanekkor lett Várda díszpolgára is.

Kategória: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió