Vetési Varjú az év madara 2009. évben

Vetési Varjú az év madara 2009. évLatin nevem Corvus frugilegus, a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj vagyok.

Közismert madár vagyok, különösen a késő ősszel és télen az utak menték keresgélő, károgó csapataink feltűnőek. Elterjedési területem Eurázsia nagy része; gyakori fészkelő vagyok a Kárpát-medencében, sőt még Új-Zélandra is betelepítettek.

Termetem 46 cm, szárnyfesztávolságom 81-99 cm, egész tollazatom fekete, különösen a fejem és a vállam bíborfényben csillogó, csőrtövem csupasz. Én is és a tojóm is azonos színezetűek vagyunk, de fiatalon még nem voltak ilyen csillogó tollaink, alsótestünk is barnásan árnyalt és csőrtövünk is még tollas volt.

Európában elsősorban a középső és keleti részeken költök, Magyarországon elszórtan sokfelé vannak telepeink. Minden ősszel nagy tömegben érkezünk Kelet-Európa felől és a tél végéig, kora tavaszig időzünk Magyarországon, az itteniekkel társulva. Telepeink kis alföldi nyárasokban vagy akácerdőkben, a folyókat kísérő ligeterdőkben, nem ritkán települések belterületén találhatók.

Vetési Varjú közelrőlPárommal évente egyszer költünk facsoportok, ligetek fáin a vékony ágakból épült, sárral kitapasztott, csésze alakú fészkünkben és éveken át vagy akár életünk végéig együtt maradunk. A tojóm március végén vagy áprilisban rakja le 4-5, zöldes alapon szürke vagy barna foltokkal mintázott tojását. Egyedül kotlik és én etetem. Ha párom elhagyja a fészket ? amit csak nagyon ritkán és rövid időre tesz ?, nem ülök a tojásokra, de a közelben maradok és őrködök. A fiókák 16-18 nap alatt kelnek ki, anyjuk legalább két hétig mellettük marad, melengeti őket, a táplálékról én gondoskodom. A fiatalok 28-30 napig maradnak a fészekben, illetve az utolsó napokban már a közeli ágakon. A család a kirepülés után még kb. 6 hétig együtt marad és párommal egyre csökkenő mértékben etetjük a fiatalok.

Táplálékom részben állati, részben növényi eredetű. A legelőkön tücsköket, sáskákat fogok, sok gilisztát eszem, elfogom az apró rágcsálókat, gyíkokat, kifosztom a földön talált madárfészkeket, emellett zöld növényi részeket és magokat eszem.

Élelmes és alkalmazkodó védett madár vagyok.

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió