Vetési Varjú az év madara 2009. évben

Vetési Varjú az év madara 2009. évLatin nevem Corvus frugilegus, a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj vagyok.

Közismert madár vagyok, különösen a késő ősszel és télen az utak menték keresgélő, károgó csapataink feltűnőek. Elterjedési területem Eurázsia nagy része; gyakori fészkelő vagyok a Kárpát-medencében, sőt még Új-Zélandra is betelepítettek.

Termetem 46 cm, szárnyfesztávolságom 81-99 cm, egész tollazatom fekete, különösen a fejem és a vállam bíborfényben csillogó, csőrtövem csupasz. Én is és a tojóm is azonos színezetűek vagyunk, de fiatalon még nem voltak ilyen csillogó tollaink, alsótestünk is barnásan árnyalt és csőrtövünk is még tollas volt.

Európában elsősorban a középső és keleti részeken költök, Magyarországon elszórtan sokfelé vannak telepeink. Minden ősszel nagy tömegben érkezünk Kelet-Európa felől és a tél végéig, kora tavaszig időzünk Magyarországon, az itteniekkel társulva. Telepeink kis alföldi nyárasokban vagy akácerdőkben, a folyókat kísérő ligeterdőkben, nem ritkán települések belterületén találhatók.

Vetési Varjú közelrőlPárommal évente egyszer költünk facsoportok, ligetek fáin a vékony ágakból épült, sárral kitapasztott, csésze alakú fészkünkben és éveken át vagy akár életünk végéig együtt maradunk. A tojóm március végén vagy áprilisban rakja le 4-5, zöldes alapon szürke vagy barna foltokkal mintázott tojását. Egyedül kotlik és én etetem. Ha párom elhagyja a fészket ? amit csak nagyon ritkán és rövid időre tesz ?, nem ülök a tojásokra, de a közelben maradok és őrködök. A fiókák 16-18 nap alatt kelnek ki, anyjuk legalább két hétig mellettük marad, melengeti őket, a táplálékról én gondoskodom. A fiatalok 28-30 napig maradnak a fészekben, illetve az utolsó napokban már a közeli ágakon. A család a kirepülés után még kb. 6 hétig együtt marad és párommal egyre csökkenő mértékben etetjük a fiatalok.

Táplálékom részben állati, részben növényi eredetű. A legelőkön tücsköket, sáskákat fogok, sok gilisztát eszem, elfogom az apró rágcsálókat, gyíkokat, kifosztom a földön talált madárfészkeket, emellett zöld növényi részeket és magokat eszem.

Élelmes és alkalmazkodó védett madár vagyok.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió