Kék Vércse az év madara 2009. évben

Kék Vércse az év madara 2009. évLatin nevem Falco vespertinus, a madarak osztályának sólyomalakúak rendjéhez, azon belül a sólyomfélék családjához tartozó faj vagyok. Kelet-Európai faj vagyok, Közép-Európában rendszeresen és nagy számban csak Magyarországon fészkelek. Korábban gyakori voltam a Hortobágyon; ma is a Dunától keletre vannak telepeink. Vonuló madár vagyok, Afrika trópusi és déli tájain telelek. Magyarországra április végén érkezem és augusztus-szeptemberben indulok dél felé.

Termetem valamivel kisebb, mint a vörös vércséé csak 30 cm, szárnyaim fesztávolsága 70-75 cm. Fejem, hátam és szárnyaim kékes hamuszürkék, farkam kékesfekete; hasam alja, alsó farokfedőim, valamint a gatyáim fahéjvörösek. Tojóm homloka sárgásfehér, fejtetője és tarkója világos rozsdabarna, keskeny sötétbarna csíkokkal, háta kékes­szürke, barnásfekete harántmintázattal, evezői sötétszürkék, farka világos palaszürke, sötétebb keresztsávokkal. Torka fehér, begye, melle és hasoldala téglavörös, a test oldalain sötét hosszanti csíkokkal.

Kék Vércse a magasbanA többi sólyomféléhez hasonlóan nem építek fészket, azért megtelepedésem elsősorban a telepesen költő vetési varjú valamint a szarka jelenlétéhez kötött. Az alföldi erdőfoltokban lévő vetési varjú telepeken vagy a legelők elszórtan álló ezüstfáin lévő fészkekben költök. A fészektelepeink környékén sűrűn hallani a ?ki-ki-ki-ki-ki ?? hangunkat.

A tojóm május végén, június elején rakja le 3-4, rozsdabarnán foltos tojásainkat, amiken felváltva kotlunk. A fiókáink 22-23 nap alatt kelnek ki. Anyjuk eleinte velük marad, melengeti őket, amíg én a táplálékot hordom nekik. Amikor a kis vércsék már 10-12 naposak, a párom is táplálék után jár, mivel naponta 50-60 alkalommal etetünk. A fiatalok 26-28 napos korukban repülnek ki, de a család még 5-10 napig együtt marad, miközben a fiatalok már önmállóan is zsákmányolnak.

Kék Vércse a fánTáplálékom elsősorban nagyobb rovarokból, főleg sáskákból áll, de a szitakötőket, bogarakat, kérészeket is szeretem. Faágról vagy villanydrótról lesem a fű között mozduló zsákmányra, máskor egyhelyben lebegve figyelem a talajt magam alatt. A Hortobágyon csapadékos időszakban sok ásóbékát is zsákmányoltam.

A Magyarországi állományunk elsősorban a vetési varjú telepek nagymérvű felszámolása miatt az utóbbi időben erősen megfogyott, igazán nagy telepeink ma már nincsenek, sok pár kényszerül magányosan ? a többiektől távol ? felnevelni fiókáit.

Fokozottan védett vagyok, természetvédelmi értékem 500.000,-Ft.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió