Várda a Madárbarát Település

Várda település és annak környékének madárvilága

A meggyvágóAz itt felsorolt madarak nagyon jól megfigyelhetők emberi környezetben, így a falu belső területein is megtalálhatók. Ezen fajok a legnagyobb haszonélvezői az önkormányzat által létesített madárbarát kertnek, valamint a lakosság madarak iránti pozitív hozzáállásának, hiszen táplálék mellett élő, illetve fészkelőhelyet is találnak a kertben, illetve a faluban máshol is kihelyezetett odúkban. Az emberekkel teljesen együtt élő fajok- fecskék, házi veréb, stb.- mellett főként kisebb énekesmadarak találhatók ebben a kategóriában. Sok faj védettséget élvez ezek között, így értékes megfigyelési és tanulási lehetőség adódik a várdai madárbarát kertben.

Széncinege az év madara 2011. évben

2011. év madara a széncinegeNapjainkra a természetes élőhelyek átalakítása, életközösségeik változatosságának csökkenése olyan mértéket ért el, hogy már nem csak a biológusok, ökológusok és a zöld szervezetek, de a kérdéssel nem foglalkozó lakosság egyre szélesebb rétegei is érzik ennek negatív hatásait.

Fecske az év madara 2010. évben

Füstifecske az év madara 2010. évbenAusztrália kivételével minden kontinensen elterjedt vándormadár, csak a hideg éghajlati övet és a sivatagos területeket kerüli.

Kék Vércse az év madara 2009. évben

Kék Vércse az év madara 2009. évLatin nevem Falco vespertinus, a madarak osztályának sólyomalakúak rendjéhez, azon belül a sólyomfélék családjához tartozó faj vagyok. Kelet-Európai faj vagyok, Közép-Európában rendszeresen és nagy számban csak Magyarországon fészkelek. Korábban gyakori voltam a Hortobágyon; ma is a Dunától keletre vannak telepeink.

Vetési Varjú az év madara 2009. évben

Vetési Varjú az év madara 2009. évLatin nevem Corvus frugilegus, a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj vagyok.

Madarak és Fák Napja 2010. május 8-án Várdán

(Molnárfecske) Immár 5. alkalommal tartja meg a várdai önkormányzat és az MME Kaposvári Csoprtja a "Madarak és Fák Napja" kistérségi rendezvényt a környékbeli iskolások számára. Az eddigiekhez hasonlóan ezúttal is mintegy 150-200 gyermek részvételére számítunk, akik ezen a délutánon a szórakozás, a kikapcsolódás mellett egy tartalmas vetélkedőn számot adnak temészettel kapcsolatos tudásukról is.

Várda a Madárbarát település

Madárbarát Település Várda Emblémája2006 januárjában született meg az az ötlet, amelynek révén pár hónappal később júniusban, Magyarországon elsőként Várda kapta meg a ?Madárbarát település? címet. A Magyar Madártani Egyesület (MME) kéthavonta megjelenő ?Madártávlat? című újságjában a magánszemélyek, vagy intézmények által létrehozott ?Madárbarát kertek? számának örvendetes gyarapodásáról lehetett olvasni.

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió