Nem akarnak zöldgázt a magyar szolgáltatók

Glattfelder Béla fideszes Európa Parlamenti képviselő látogatott el Várdára, hogy megtekintse az épülő biogáz üzem alapjait. A képviselő véleménye szerint: ahogy a földgáz ára emelkedik, arra kellene törekednie az országnak, hogy minél több energiát itthon tudjunk előállítani.

Glattfelder Béla a biogáz egyre növekvő jelentőségéről beszélt:

"Egyelőre nem megoldott a jogi szabályozása annak, hogy a biogázt hogyan lehet a földgázhálózatba betáplálni. Az Európai Unióban három államban lehet ezt megtenni: Svédországban, Hollandiában és Ausztriában, s nemrég fogadta el az angol kormány a megújuló energiaforrásokról szóló koncepcióját."

Megtudtuk: Glattfelder Béla javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentbe, hogy az európai bizottság készítsen olyan jogszabály-tervezetet, amely arra ösztönzi a tagállamok kormányait, hogy mindenhol tegyék lehetővé a biogázok gázhálózatba való betáplálását. Ez azért fontos, mert az angol kormány megújuló energia koncepciójából az derült ki, hogy Anglia gázszükségletének 50 százalékát lehetne biogázból fedezni, ami óriási arány. Magyarországon egyelőre ilyen megújuló energia-koncepció nincs.

A várdai látogatáskor a magyar bürokrácia szervezetlenségéről is szó esett. Többek között arról, hogy a várdai engedélyek és a különböző dokumentumok beszerzése közel két évet vett igénybe. A zöldgázzal kapcsolatban a magyar szolgáltató hónapok óta nem válaszol a holland beruházó leveleire.

Dátum: 2010. március 21. - Írta: Meiszterics Eszter
Cikk forrása: Sonline

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió