Kastélylátogatásra hív a várdai Szász-kúria

Szász Endre festményÚj turisztikai látványossággal bővül Somogy megye. Szeptember másodikától látogatható lesz a várdai Szász-kúria. A tárlat kultúr és iparművészeti különlegesség is egyben.

Özvegye és hagyatékának kezelője, Szászné Hajdú Katalin előzetes bejelentkezés alapján ? belépődíj ellenében ? fogadja az érdeklődőket, akiknek a 2003-ban elhunyt Szász Endre életművéből mutat be válogatást és tárlatlátogatást szervez.
Élete utolsó évtizedében a várdai kastélyban élt és dolgozott Szász Endre világhírű festőművész.

Szász Endre kastély VárdánA festőóriás, Szász Endre halálának 8 éves évfordulója alkalmából a művészre emlékezve özvegye, Szászné Hajdú Katalin szeptember másodikára meghívta a várdai nyugdíjasokat a kastélylátogatásra.Ezzel régi vágya valósult meg az egykor a kúriában dolgozó, valamikor ott gyerekeskedő, vagy éppen ifjúságát ott töltő várdai nyugdíjasoknak, hiszen mai állapotában még nem láthatták a hajdani kultúrházat, az egykori színpad helyén visszaállított télikertet, az  egykori osztálytermet, ifjúsági klubot, a tanács régi épületét. Sokaknak a szülei is itt dolgoztak az egykori Somssich-Matolay kastélyban.

Szász Endre kúria Várda településenSzász Endre és felesége 1991-ben költözött be a kúriába, amelyet előtte három éven át újítottak fel.

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

Szászné Hajdú Katalin a Kapospontnak elmondta: úgy érzi, ez a Szász hagyaték gondozásának egyik állomása. A művész özvegye szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a művész óriás sokoldalú tevékenységét. Szász Endre új arca is megjelenik a tárlaton.

Az a sokfajta nyelv és világ, amit attól függően használt a művész, hogy kivel kommunikált. A szimbolista stílustól  az elvont stílusokig. Felidéződnek különleges iparművészeti tervei. A bemutatón megjelennek azok az egyedi minták, amikre a porcelángyártás, a kristály, a szőnyeg iparban örökre rátette névjegyét Szász Endre. Még különleges bélyegeken is láthatják az idelátogatók a művész kezenyomát. Szászné Hajdú Katalin azt ígéri: a tárlatlátogatást különleges történetekkel fűszerezi majd. Megtudhatják azt is, hogy a művész milyen színes egyéniség volt. Pozitív kisugárzású, jókedélyű, igazi társasági ember.

Szász Endre kastély és park VárdánA festőóriás munka és a haza szeretetével mutatott példát másoknak. Olyan egyedit alkotott, amire csak nagyon kevesen képesek. Ebbe az örökségbe enged bepillantást a Szász-kúria.

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

Látogatói bejelentkezés:

Telefon: +36-30-959-69-79
E-mail: ktlnszasz@gmail.com

Várda, 2011. augusztus 1.
Forrás: Kapos Pont (www.kapos.hu)

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió