2020. március 19. csütörtök

Kastélylátogatásra hív a várdai Szász-kúria

Szász Endre festményÚj turisztikai látványossággal bővül Somogy megye. Szeptember másodikától látogatható lesz a várdai Szász-kúria. A tárlat kultúr és iparművészeti különlegesség is egyben.

Özvegye és hagyatékának kezelője, Szászné Hajdú Katalin előzetes bejelentkezés alapján ? belépődíj ellenében ? fogadja az érdeklődőket, akiknek a 2003-ban elhunyt Szász Endre életművéből mutat be válogatást és tárlatlátogatást szervez.
Élete utolsó évtizedében a várdai kastélyban élt és dolgozott Szász Endre világhírű festőművész.

Szász Endre kastély VárdánA festőóriás, Szász Endre halálának 8 éves évfordulója alkalmából a művészre emlékezve özvegye, Szászné Hajdú Katalin szeptember másodikára meghívta a várdai nyugdíjasokat a kastélylátogatásra.Ezzel régi vágya valósult meg az egykor a kúriában dolgozó, valamikor ott gyerekeskedő, vagy éppen ifjúságát ott töltő várdai nyugdíjasoknak, hiszen mai állapotában még nem láthatták a hajdani kultúrházat, az egykori színpad helyén visszaállított télikertet, az  egykori osztálytermet, ifjúsági klubot, a tanács régi épületét. Sokaknak a szülei is itt dolgoztak az egykori Somssich-Matolay kastélyban.

Szász Endre kúria Várda településenSzász Endre és felesége 1991-ben költözött be a kúriába, amelyet előtte három éven át újítottak fel.

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

Szászné Hajdú Katalin a Kapospontnak elmondta: úgy érzi, ez a Szász hagyaték gondozásának egyik állomása. A művész özvegye szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a művész óriás sokoldalú tevékenységét. Szász Endre új arca is megjelenik a tárlaton.

Az a sokfajta nyelv és világ, amit attól függően használt a művész, hogy kivel kommunikált. A szimbolista stílustól  az elvont stílusokig. Felidéződnek különleges iparművészeti tervei. A bemutatón megjelennek azok az egyedi minták, amikre a porcelángyártás, a kristály, a szőnyeg iparban örökre rátette névjegyét Szász Endre. Még különleges bélyegeken is láthatják az idelátogatók a művész kezenyomát. Szászné Hajdú Katalin azt ígéri: a tárlatlátogatást különleges történetekkel fűszerezi majd. Megtudhatják azt is, hogy a művész milyen színes egyéniség volt. Pozitív kisugárzású, jókedélyű, igazi társasági ember.

Szász Endre kastély és park VárdánA festőóriás munka és a haza szeretetével mutatott példát másoknak. Olyan egyedit alkotott, amire csak nagyon kevesen képesek. Ebbe az örökségbe enged bepillantást a Szász-kúria.

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

Látogatói bejelentkezés:

Telefon: +36-30-959-69-79
E-mail: ktlnszasz@gmail.com

Várda, 2011. augusztus 1.
Forrás: Kapos Pont (www.kapos.hu)

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió