Felszámolható gázfüggőség - szennyvíziszap, trágya, szalma?

Biztató kísérletek, nemzetközi érdeklődést kiváltó beruházások helyszíne Somogy is. 2020-ra az Európai Unió energiafelhasználásának 20 százalékát megújuló energiaforrások adják ? erről szól az irányelv. A legfrissebb előrejelzések optimisták. Huszonhét tagállam akciótervét a közelmúltban elemezték, és a héten jelentették be Brüsszelben: a kitűzött értéket vélhetően 0,7 százalékkal teljesíti túl majd az unió. Hazánk várhatóan 1,7 százalékkal lépi túl a korábbi vállalását.

? A szén-, gáz- és olajvagyon véges, ezt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni ? hangsúlyozta Lakics László, a megújuló energia-iparban működő kaposvári Lakics Kft. ügyvezető igazgatója. ? A hagyományos energiaféleségek szennyezik a környezetet, kitermelésük, szállításuk rendkívül drága. Ezért egyre több országban a megújuló energiában rejlő lehetőséget használják ki. Az utóbbi években izgalmas fejlesztéseket láthattunk a szélenergiával kapcsolatban is. Egy átlagos, három megawattos szélerőmű mintegy 700 millió forintba kerül. Becslések szerint ennek a megtérülési ideje 4-10 évre tehető. A világon ma fél óránként állítanak fel egy szélerőművet, ám ahhoz, hogy a kitűzött környezetvédelmi elképzeléseket hosszú távon is tartani lehessen, három percenként kellene üzembe helyezni egy-egy berendezést.

Fanyesedék, szalma és mezőgazdasági melléktermék: Lakics László szerint a régióban, illetve a megyében fellelhető lehetőségeket célszerű feltárni, s kiaknázni. Úgy látja: a biogáz-program folytatása újabb lökést adhat a térségi megújuló energiaprogramnak.

Várdán is erre az irányra voksolnak. A biogáz-üzem épülete elkészült, az energia-termelés az év első felében kezdődhet el. Varga András polgármestertől tudjuk: az elképzelések alapján szennyvíziszapból, trágyából és szerves növényi hulladékból állítják elő az értékes energiát. A munkához szükséges alapanyagot a környékbeli termelők megfelelő mennyiségben biztosítják.

? A beruházás csaknem két és fél milliárd forintba kerül, számítások szerint négy-öt éven belül térülhet meg a fejlesztés ? folytatta Varga András. ? Az üzemben előállított gázt az országos hálózatba táplálják be.

Közvetlen és közvetett haszon ? kész nyereség lehet a biogáz, feltéve, ha jól sáfárkodnak a rendelkezésre álló forrásokkal. Várdán az üzem hat-nyolc dolgozónak ad megélhetést majd, s persze az alapanyag-ellátás és egyéb munkalehetőségek révén várhatóan újabb embereket foglalkoztathatnak, s az sem mellékes, hogy előreláthatóan nő majd a befizetett iparűzési adó is.

Pénztárcabarát beruházást remélnek a megyeszékhelyen is. A tervek korábban elkészültek. Tóth István kaposvári alpolgármester kérdésünkre elmondta: a cukorgyárban előállított biogázt hasznosíthatná a városi fürdő is.

? Mi örülnénk a legjobban, ha elkészülne a vezeték és átállhatnánk az új rendszerre ? jegyezte meg Frank József, a fürdő vezetője. ? Horribilis összeget költünk évről évre földgázra. A korábbi számítások alapján viszont 30 százalékos megtakarítást is elérhetünk, ha áttérünk a biogázra. Ez évi 30-40 millió forintot jelentene.

Dátum: 2011. január 6. - Írta: Harsányi Miklós
Cikk forrása: Sonline

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió