Biogáztól pörög fel Várda gazdasági motorja

Bokrétaünnepséget hirdettek, de ígéretes bejelentéseket is tettek a várdai biogázüzemnél szombaton. A holland Kurtjens BV 2,5 milliárdos beruházása ősszel kezdheti a próbaüzemet, és a hozzákapcsolódó üvegház-kertészet mellé máris új befektetőjelöltek vannak. A két érdeklődő már területet is vásárolt a várdai határban.

A Kurtjens BV. és a várdai önkormányzat bokrétaavató ünnepségén elhangzott, sok nehézségen vannak túl a befektetők. A kezdeti ipartelepítési viszontagságok után a válság kérdőjelezte meg, hogy képes lesz-e a holland tulajdonú Bio-E Kft. előteremteni a befektetés költségeit. Az ugyanis kizárólag magántőke, sem uniós, sem hazai támogatást nem tartalmaz. Egyebek között ezt húzta alá köszöntőjében Gelencsér Attila megyei elnök, a térség országgyűlési képviselője, de nem leplezte azt sem: ritka manapság, hogy munkahelyteremtő, magánerős termelő beruházást üdvözölhet. És itt nem elsősorban a 8-10 közvetlen munkahely a lényeges hatás, hanem a biogáz felhasználására érkező további munkahelyteremtések.

Varga András polgármester úgy fogalmazott: újabb befektetők jelentek meg a térségben. A holland cég 26 hektáros területének három hektáros biogázüzeme és a tíz hektáros üvegház-kertészete mellé két vállalkozás tervez fejlesztést. Ezért a polgármester javasolta a várdai területek közvetlen szomszédságában fekvő jutai és a hetesi önkormányzatnak, gondolják át rendezési tervük felülvizsgálatát.

Dátum: 2010. október 13. - Írta: Balassa Tamás
Cikk forrása: Sonline

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió