Alkotó kis kezek Várdán

Szorgos kis kezek hajtogatták a textíliákat, varrták a gombot Török Emőke babakészítővel. Bár a tű olykor a törpe ujjuk hegyét is érte, mégsem adták fel az aprólékos munkát a gyerekek.

Így megy ez már évek óta ilyentájt a várdai alkotótáborban, melyet az egykori Szász-alkotótáborok mintájára rendeztek meg ezúttal is, immár harmadik alkalommal. A hagyomány ugyan művészpalántákat követelne, ám a festőművész halála óta újjászervezve, a szépre fogékony gyerekeknek találnak ki programokat a szervezők.

Varga András polgármestertől megtudtuk: a legtöbb táborlakó visszatérő vendég. Az idén helyhiány miatt jelentkezőket kellett visszamondani, mert a férőhelyek már áprilisban beteltek. Döntően a falusi iskola keretében korábban már Várdán járt kaposvári tanulók, kinizsisek, kodályosok, illetve gárdonyisok alkotják a harmincfős csapatot, kiegészülve várdai és kaposgyarmati fiatalokkal.

(kép)

Alkotó kis kezek Várdán

A népes gyerekhadnak folyamatos munkát, egyedi élményeket, tartalmas programokat biztosítanak a kaposvári pedagógusok, népművelők, kézműves mesterek. Idén Takács Tamara fazekas, népi iparművészt is meghívták a szervezők, nem csoda hát, hogy a várdai faluházat szebbnél szebb agyagpillangók lepték el. Míg a tábor egyik mozgatórugója, Ácsné Dóczi Éva origamiművész tanításának hála, szemet gyönyörködtető papír királylányok és virágcsokrok születtek a gyerekek kezei között.

Ifjabb Jancsekity János népi iparművész a fafaragás rejtelmeibe avatta be a tanulókat, de megismerkedhettek a foltvarrás és a batikolás technikájával, valamint a népi gyermekjátékokkal is a diákok.

A hét elején kissé szomorkás időjárás sem szegte a gyerekek kedvét, délutánonként virágokkal és a Madárbarát Mintakerttel ismerkedtek, míg esténként Figura Ede zenés műsorát hallhatták, táncházat és vetélkedőt rendeztek nekik.

Dátum: 2010. június 27. - Írta: Meiszterics Eszter
Cikk forrása: Sonline

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió