XII. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. szeptember

Kedves Várdaiak!

Az elmúlt héten ismét budapesti szakemberekből álló tájépítész, kertészmérnök csapat értékelte, zsűrizte a várdai faluképet. Az elmúlt 6 évben számtalan zsűri járt már nálunk, így ez a hír még önmagában nem indokolná azt, hogy a Hírlevél keretes részében kiemeljük. A megkülönböztetést az teszi indokolttá, azért tartom fontosnak, mert ezúttal a látogatás tétje nem az volt, hogy a várdai faluszépítő-környezetépítő munka elismerésre méltó-e, hanem az, hogy a sok éve díjakkal jutalmazott, megyei és országos hírnévre szert tett településünk alkalmas-e arra, hogy Magyarország képviseletében az ?Európai Virágos Falvak? versenyén induljon?
Magáról a zsűrizés tényéről a Falunap után, hétfőn kaptam értesítést a Magyar Turizmus Rt-től és kedden a szabadságáról visszatért Hartner Rudolf úr, Kaposvár város Főkertésze hívott telefonon. A neves szakember azért telefonált, hogy önmagában az eredményhez, a látogatás tényéhez gratuláljon. Véleménye szerint ez olyan, mint amikor egy labdarúgó bekerül a válogatott keretbe és akár már másnap a válogatott címeres mezét is magára öltheti. Maga a tény, a ?válogatott kerettagság? is már önmagában megtisztelő, amihez csak gratulálni lehet. Így bíztatott és ebben a tudatban vártuk a zsűri érkezését Várdára 2010. szeptember 15-én.
A mai Hírlevélben így a zsűri látogatásáról valamint a falunapi részletes tájékoztató miatt az elmúlt heti Hírlevélből kimaradt információkról olvashatnak, illetve közzéteszünk még érdekes régi várdai fotókat is, amelyek a jövő héten megjelenő Várda monográfiában is láthatnak majd. Kellemes olvasást kívánok!

Üdvözlettel: Varga András

Zsűrizték Várdát

A ?Virágos Magyarországért? országos mozgalom zsűrije az idén már harmadik alkalommal nézte meg és értékelte Várda környezeti állapotát. Ezúttal nem csak a zöldterületeket, a virágosítást vizsgálták. A megyei, majd a regionális zsűri maximális pontszámai után, ezúttal a Budapestről érkezett szakemberek Pollák Erika nemzetközi referens vezetésével azt vizsgálták, hogy a jövőben megállhatná-e a helyét Várda Magyarországot képviselve ??egy európai nemzetközi megmérettetésen. Két nappal érkezésük előtt kaptam az értesítést, hogy a falunapunk után szerdán, Várdára érkezik a zsűri. A nagy sár, a falunap utáni pakolódástól feltúrt területek miatt egy kicsit tartottam a látogatástól. Féltem, hogy nem tudjuk majd a szebbik arcunkat bemutatni, de a zsűri részletes érdeklődése megnyugtatott. Máshol is elnyíltak a virágok, másutt is sár volt azon a napon.

Járt már nálunk korábban is a zsűri két tagja, amikor 2005-ben értékelték Várdát. Akkor Orfű magabiztosan megelőzött minket. Az akkori látogatás mindössze fél óráig tartott, most viszont közel ötórás falunézésen ismerkedtek Várdával vendégeink. Kertészek, erdészek, és tájépítészek, valamennyien országos hírű, neves szakemberek.

A polgármesteri tájékoztató a sok érdeklődő kérdés miatt majd egy órát tartott, amelyre meghívtam Novák Szilvia kaposfői virágkertészt, aki az idei évben a közterületi virágosítást megtervezte és a virágokat szállította Várdára.

A tájékoztatómban igyekeztem bemutatni azt a tudatos munkát, amelyet a közérzet javítása érdekében ez idáig megtettünk. Továbbra is vallom, hogy a rendezett környezetnek a közérzetre komoly hatása van.

A 2003-as közmunkaprogram során a közterületi virágágyások kialakításával, az utcabútorok, utcatáblák kihelyezésével, a portaszépítési mozgalom indításával elkezdett környezetszépítés is ezt a célt szolgálta. Amilyen a környezet, olyan a közérzet is.

Tájékoztatómban beszéltem a virág-jegyekről, a temető rendbetételéről, a rendezett porták magas számáról, a jutalom és tanulmányutak, kirándulások /Nagyatádtól, Kisbajomon át Burgenlandig, Orfűn és Kötcsén át Szlovéniáig/ hasznosságáról, Bálint Gazda látogatásairól, a Madárbarát Települési cím elnyerésétől a Szoborparkig, a Madarak és Fák Napja térségi rendezvényeken át a Falusi Iskola programig sok mindenről.

Meglepte a látogatókat ez a sokszínűség és főként az, hogy éppen három kiállítás is látható Várdán /Szász Endre, Gönczi Gergő szobrász kiállítása és Ácsné Dóczi Éva origami kiállítása/, és tetszett a szoborpark is. A falubusszal minden utcát végigjártunk, meg-megállva egy különösen szép porta előtt. Meglepődtek.

Megnéztük a helyileg védett épületeket, a középületeket, a Madárbarát Mintakertet, az emlékműveket és a temetőt is. A temetőben majd egy órát időztünk, fotózták a ravatalozót, Macskássy Izolda festményét, Gönczi Gergő csillárját, a Mária szobrot, a virágágyásokat, a kerítést és a rendezett sírokat is. Az 56-os kopjafát, a Hősi Emlékművet, azok gondozottságát külön méltatták. Elragadtatással beszéltek a látottakról. Ebédre a Borostyán étterembe hívtam őket gulyásra, amiről szintén felsőfokon beszéltek. Egy ?Európai faluban? fontos szempont az étterem megléte, a vendéglátás színvonala. Ebéd után megnéztük az épülő Bio-gázüzemet, a vasútállomást, egyenként a buszvárókat, a templomokat, és a Szász kiállítás vendégkönyvét. 12 nemzet polgárait számolták össze, akik már biztosan jártak Várdán.

A zsűri tagjai azzal a véleménnyel távoztak Várdáról, hogy ez az intézmények nélküli zsáktelepülés, egy somogyi aprófalu, még európai szemmel is érdekes és értékes környezeti kultúrával rendelkezik, amihez gratuláltak. A Csopak melletti Palóznak és Várda között dől el az, hogy melyik település képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Falvak versenyén.

A zsűri érdeklődése bizakodóvá tett. A városok versenye már eldőlt, az idén Balatonfüred lesz az aranyérmes. A zsűri mindenesetre gratulált és meghívtak az október 15-i országos díjátadóra. Talán a szokottnál részletesebben írtam erről a rendkívüli sikerről, de ezt azért tettem, hogy láthassák, hogy mások is értékelik azt, hogy milyen sokat dolgoztunk, hogy milyen magasra jutottunk mi, együtt, Várdaiak. Köszönöm valamennyi közmunkásnak, akik 2002-től bármikor is az Önkormányzatnál dolgoztak, hogy kezük által is szép, rendezett faluvá válhatott Várda!

Köszönöm minden Várdai polgárnak, a portaszépítőknek, a virágot, a rendet szeretőknek, a rendszeresen temetőbe járóknak, mindenkinek, aki bármilyen munkával, fáradozással kivette részét ebből a munkából.

Már önmagában az egy fantasztikus siker és elismerés, hogy szakemberek gondolatai között felmerült, hogy Várda képviselhetné Magyarországot Európában az Európai Virágos Falvak versenyében. Kérem, gondoljanak bele, és legyenek büszkék magukra, a közösen végzett munkánkra, bármi is legyen a végeredmény!

Hírek

- A belső faluban, a Fő utca egyik villanyoszlopára elhelyezett reklámtáblához az Önkormányzatnak semmi köze sincs! Az oszlopokra, mivel azok az E-on tulajdonában vannak, kizárólag az E-on engedélyével és kivitelezésében helyezhető el bármilyen reklámtábla. Valószínű, így történt most is, arról az Önkormányzatnak semmiféle tudomása nem volt. Még a tervekről sem volt információnk. A megrendelő az áramszolgáltatóval rendezte közvetlenül a reklámtáblák elhelyezését. Ezt a témát a lakossági felvetések, kérdések miatt fontos egyértelműen tisztázni.

- Az új kormány napirendre tűzte többek között a bezárt kisposták újra nyitását is. Az újra nyitással kapcsolatosan a sajtó /Somogyi Hírlap, Kossuth Rádió/ már megkeresett, ahol azt nyilatkoztam, hogy népszavazást fogok kezdeményezni Várdán, ha a Posta a régi rendszer visszaállítását kezdeményezi. Nem örültünk a Posta bezárásának, de szerintem a jelenlegi állapot a lakosság többségének jó. Inkább ez szolgálja a színvonalas és kényelmes szolgáltatást, mint a régi.

Más-más a települések sajátossága, elhelyezkedése, a lakosság összetétele, amelyet a döntésnél figyelembe kell venni. Ha aktuális lesz, és konkrét megkeresés érkezik, kikérjük a lakosság véleményét és csak utána döntünk.

- Ismét kezdeményeztük a MÁV-nál, hogy kerülhessen Önkormányzati tulajdonba a vasútállomás épülete. Eddig hiába kértük, hogy jelképes áron vevők lennénk az épületre, csak bérbe kívánták adni. ? A területet önkéntes alapon gondozzuk, mert a tűrhetetlen állapotokat nem tudjuk elnézni. Miután a MÁV az épülettel, a körülményekkel nem törődik, az állomás tulajdonviszonyait szükséges rendezni, hogy az utazóknak színvonalas körülményeket teremthessünk.

- KVG Zrt. vezetőivel közösen keressük a megoldást, hogy a temető előtti konténert más módon kiválthassuk. Az az elképzelés tűnik a legjobbnak, hogy a temetőben kizárólag a virágok számára elhelyezünk 2-3, a lakótelepekről ismert ??150 literes konténert, amelyeket a KVG hétfőnként üríteni fog. Így a jelenlegi nagy konténert elvisszük a főbejárattól a kerítés mellé, ahova az elszáradt koszorúikat helyezheti el a lakosság. Tavasszal térünk át erre a megoldásra.

- Sajnálattal értesítem az érdeklődő lakosságot, hogy az eredetileg szeptember 25-re tervezett Graz környéki kirándulás most elmarad. A nagy esőzések és a területet sújtó árvizek miatt nincs értelme most utazni. Helyette Grazi Adventi utat szervezünk Búzási Évával közösen. Az Adventi időszak elejére tervezett kirándulás is egészen biztosan emlékezetes élményeket jelent majd az azon résztvevőknek. A részleteket hamarosan közzé tesszük.

A virágos településeket is meglátogatjuk jövő tavasszal. Fontosnak tartom ugyanis azt, hogy nemzetközi mércével értékeljük magunkat, mert a zsűri szerint Várdát már így veszik figyelembe.

Kedves Várdaiak!

Az utolsó munkálatok folynak a falutörténetet feldolgozó Várda monográfián. A nyomda túlterheltsége, illetve a szerkesztő Puskás Béla gyógykezelése miatt a könyvbemutatóra nem az eredetileg tervezett időpontban, hanem 2010. október 1-én, pénteken este 18 órakor a várdai Faluházban kerül sor. A könyvbemutatóra ezúton is szeretettel hívunk és várunk minden várdai érdeklődőt!
Tisztelt Lakosság!

Ezúton értesítem Önöket, hogy 2010. október 7-én és október 28-án, (csütörtöki napokon) az ügyfélfogadásom elmarad. Helyette 2010. október 4-én és október 25-én (hétfő) 13-19 óra között várom ügyfeleimet.
Megértésüket köszönöm!

Tisztelettel:
Fazekas Alíz Családgondozó

Képek a múltból

Épül a ház
Az ?50-es évek várdai focicsapata
Egykori szüret
Társadalmi munka a Jókai utcában 1979
Tánciskolai ?koszorúcska? 1940-es évek
Várdai általános iskolások ?60-as évek vége

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió