VIII. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. július

Kedves Várdaiak!

Sajnálatos módon az ügyészség által megvádolt Lakatos Árpádné büntetőperét a tanúként megidézett számítástechnikai szakértő külföldi tartózkodása miatt a bíróság ismételten elnapolta. A tárgyalás új időpontja augusztus 24-e. Tartva magamat elveimhez és a korábbi ígéretemhez, hogy csak a meghozott bírósági ítélet után fogjuk majd részletesen tájékoztatni a lakosságot, a tájékoztatásra addig még várni kell.
Számítottam a június végi ítéletre és ezért a mai Hírlevelet egy szokásos terjedelmű, rendes havi kiadásnak terveztük. A tárgyalás elnapolása miatt erre a bírósági döntés, az ítélethozatal után kerül sor.
Így a mai Hírlevél ismételten előzetes. Aktuális híreket, információkat adunk közre. Olvassák figyelmesen.

Üdvözlettel: Varga András

Fontos

Továbbra is az érdeklődés középpontjában áll a biogáz-üzem építése. Az építés ütemét döntően a betonelemeket szállító ?Leier? betonüzem kapacitása határozza meg a csarnok és a szennyvíztisztító hamarosan teljesen elkészül. Jelenleg a csarnok mögött a félig földbe süllyesztett fermentorok illetve a gáztartályok betonozási, alapozási munkáit végzik. A gáztartályok Ausztriában már készülnek és a gépekkel, berendezésekkel együtt kerülnek építésre, szerelésre. A beruházó változatlanul őszre tervezi a próbaüzem megindítását, majd a folyamatos működést. Szeptember első szombatjáról a másodikra, szeptember 11-re tettük át a Falunapunk időpontját, amelyet így összekötünk a biogáz-üzem ?bokréta-ünnepségével? is. Így ezen a napon a holland nagykövetségről illetve az Európai és Magyar Parlamentből is érkeznek vendégek Várdára.

Az időpontváltozás másik oka, hogy a hagyományosan a várdai falunap időpontjának számító szeptember első szombatján adják át a felújított somogyjádi iskolát és az óvodát, illetve ekkor tartják az iskolai tanévnyitó ünnepséget is. Egyeztetve a beruházóval és a Holland Nagykövetséggel a ?Bokréta ünnepet? és a Falunapot is, praktikus okokból így szeptember 11-én tartjuk Várdán.

- A Falunapra készül el a ?Várda Község monográfiája? c. könyv. Szándékosan erre a napra tervezzük a könyv megjelenését, a múltunk bemutatását, amikor Várda jövőjét nagyban befolyásoló beruházás építése fontos állomásához érkezik. Gazdag múlt és reménykeltő jövő. Ez adja az egyediségét az idei Falunapnak.

Ide tartozó hír, hogy még a Falunap előtt szokásos évi közmeghallgatást, falugyűlést tartunk. Itt, ezen a fórumon, konkrét tájékoztatást ad a beruházó a létesülő munkahelyekről, a várható dolgozói felvételekről.
Az elmúlt időszakban országgyűlési képviselőkkel, illetve multinacionális cégvezetőkkel intenzív tárgyalásokat folytattunk a meglévő iparterület esetleges bővítéséről, ipari parkká fejlesztésének lehetőségéről.
A bio-üzemben előállítandó olcsó gázra, áramra építve, további befektetéseket szorgalmazunk. Konkrét elképzelések vannak, az előkészítő tárgyalások folynak, de jelenleg még nem tart egyik beruházás előkészítése sem abban a fázisban, hogy a nyilvánosság elé léphessünk velük.
Érzékelve a munkahelyek iránti elemen-táris igényt, most ezzel a hírrel jelezzük, hogy újabb munkahelyek kialakításáért dolgozunk. Konkrét ? bíztató ? lépéseket tettünk újabb beruházók Várdára csábítása, további munkahelyek létesítése érdekében.

Hírek

- Július 15-én, csütörtökön 14-1630 között ismételten véradást szervez a Vöröskereszt Várdán, a Faluházban. Kérjük az önkéntes véradókat, hogy lehetőség szerint minél nagyobb számban jöjjenek el!

- Egymást követő három szerda délután, július 14-én, 21-én és 28-án az egészségmegőrzéssel, a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, a tiszta vízzel és a levegővel kapcsolatos előadásokat tart a Faluházban egy civil szervezet. Orvosi szakreferens munkatársuktól sok kérdésre felvilágosítást kaphatnak. Az előadások ingyenesek.

- Július 1. és december 31. között az eddigi évek gyakorlatának megfelelően folytatódik a belterületi dúvadirtás, rókavadászat. Kérjük, hogy megfigyeléseikkel, jelzéseikkel segítsék a vadászat eredményességét!

Ide tartozó hír, hogy az üresen álló, illetve elhanyagolt portákban sajnálatos módon elszaporodtak a patkányok. A körjegyző írásban kötelezte a gazdákat a patkánymentesítésre, illetve ennek elmulasztása esetén a jogszabályban előírt jelentős összegű pénzbírság kiszabását helyezte kilátásba. Gyors és határozott lépéseket kérünk az érintett portatulajdonosoktól!

- A szociális és munkaügyi miniszter 11/2010.(IV.20.) SZMM. Rendelete alapján a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban (GYVT-ben) részesülő gyermekek számára június 16. és július 28. között napi egyszeri meleg étkeztetést lehet biztosítani. Az étkezéshez a normatívát az állam folyósítja. Mivel a GYVT-támogatás az anyagilag nehéz helyzetben levő családoknak különféle szigorú kritériumok alapján jár, így az étkezésben részesülők névsora eleve adott volt. Mi pályáztunk és éltünk a felkínált lehetőséggel. Ennek megfelelően kilenc várdai gyermeket támogat a minisztérium ebéddel. Kiválasztásuk nem egyéni szimpátia, hanem központi előírások alapján történt.

- A Somogy Kéményseprő-Mester KFT tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 2010. II. félévi kéményellenőrzéseket és tisztításokat július 27-én végzik a község területén.
Visszajárás: július 31-én lesz A munkát Kovács Károly és Kiss Attila végzi.

- Dr. Loján Mihály háziorvos július 16-tól július 20-ig szabadságát tölti. Helyettese Dr. Koronczi Gábor (Osztopán).

Kedves Gyerekek!

Szeretettel meghívlak Benneteket 2010. július 15-én 16 órára a könyvtárba kézműves foglalkozásra (rajzolás, festés). Az elkészült munkákkal a könyvtárat szeretném kidíszíteni.

Kérlek, színes ceruzát, temperát, ecsetet hozzatok magatokkal!
Szijj Mária
könyvtáros

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió