VII. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. június

Kedves Várdaiak!

A mai Hírlevél ismételten előzetes. Ennek ellenére itt a keretes részben egy lényeges kérdésről kívánok írni.
Az elmúlt időszakban a megyei sajtó /Somogyi Hírlap, Kapos TV/ a bírósági tárgyalást megelőzve közhírré tette a Vádhatóság álláspontját a 2007-es Önkormányzati pénzügyi vizsgálatot követő rendőrségi feljelentés következményéről. Három évvel ezelőtt a feljelentéskor, kínosan ügyeltem arra, hogy a közvéleményt kizárólag a tényekről tájékoztassam. Az ártatlanság vélelme ugyanis mindenkit megillet! A bírósági ítéletig - főleg egy kellemetlen, sokakat érintő ügyben - kizárólag a tények alapján szabad csak beszélni. Következtetéseket egyéni szimpátia alapján, a pénzügyi folyamatok ismerete nélkül levonni, érzelmek alapján véleményt formálni, felelőtlenség.
A nyomozás elhúzódása, a szakértők gyakori cserélődése miatt a Kaposvári Városi Ügyészség csak idén májusban emelt vádat a várdai Polgármesteri Hivatal egykori pénztárosa, adóügyi ügyintézője ellen nagyobb értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és egyéb más bűncselekmények miatt.
A Vádhatóság háromévnyi, mindenre kiterjedő nyomozás, különböző szakértői vélemények alapján készítette el a vádiratot.
A bírósági tárgyalás első fordulója 15 tanú meghallgatásával május 26-án megtörtént. Ezen a tárgyaláson még nem hozott ítéletet a bíróság. Újabb tárgyalást, újabb szakértők meghallgatását június végére tűzték ki. Az ítéletről ígéretemhez híven részletesen tájékoztatni fogom a lakosságot.
A továbbiakban aktuális hírekről, eredményekről olvashatnak.

Üdvözlettel: Varga András

Hírek

- Befejeztük a közterületi virágültetést. Köszönjük a lakosság közreműködését, a virágültetésben és öntözésben nyújtott segítséget. Tisztelettel kérjük, hogy továbbra is segítsenek a virágok gondozásában, főleg az öntözésben. Elsősorban a temetőben gyakorta megforduló lakosság közreműködését kérem a temetői virágok locsolásában.

Nem vagyunk egyformák, így esetenként előfordul, hogy nem jut mindig elegendő figyelem az öntözésre. Helyben van a víz és az öntöző edény, kérem, hogy a kiszáradt virágokat esetenként locsolják meg. Köszönjük továbbá a vírágpalánta, virághagyma adományokat, kiemelten Miszi Sándorné segítségét.

- Sikeres virágvásárt rendeztünk a temetőnél. Nem számítottunk ekkora érdeklődésre, így nem jutott minden érdeklődőnek az előre elképzelt virágokból.

- Ismét, immár szezonzáró virágvásárt szervezünk Tar Zsolt jutai kertészetével közösen június 11-én pénteken 16.00 órától az orvosi rendelő előtt. Végkiárusítást tart a jutai kertészet egynyári virágokból és muskátlikból. Dömpingáron juthatnak virágokhoz a vásárlók. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

- Az iskola felújítása miatt az országos időponttal eltérően, már június 5-én szombaton megtartotta a Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola a tanévzáró ünnepségét.

Gratulálunk a kitűnő eredménnyel végzett Páli András, Zsákai Soma, Szíj Zsombor, Kovács Boglárka, Kurucz Karina, László Laura, Jekl Barnabás, Kovács Bianka, Tóth Fanni várdai tanulóknak.

Kulturális tevékenységéért, közösségi munkájáért és tanulmányi eredményéért a Várdai Ifjúságért és Polgárokért Egyesület díját vehette át: Kovács Boglárka, Tóth Fanni és Üst Martina. Gratulálunk!

- Új nyitva tartása lesz a könyvtárnak hétfőtől (június 14-től). Hétfőn és csütörtökön 16-19 óráig várjuk az olvasni szerető lakosságot. A héten új könyvek is érkeztek a könyvtárba. A nyár folyamán többféle kézműves foglalkozást és programkat szervezünk, főleg a gyerekeknek. A gyerekek már most is jelezhetik milyen fajta kézműves foglalkozásokon szeretnének részt venni. Az igényeket Szijj Máriánál lehet jelezni.

- Ismét bejelentések érkeztek az Önkormányzathoz az éjszakai nyugalmat rendszeresen megzavaró, az utcákon kóborló kutyákról. Felhívjuk az ebtulajdonosok figyelmét, hogy a kutyáikat zárt udvarban, vagy kennelben úgy helyezzék el, hogy azok a közterületre kimenni ne tudjanak, ellenkező esetben bírság kiszabására kerülhet sor!

- A hétvégén, szombaton, immár 14. alkalommal kerül megrendezésre az ÚJTELEPI JUNIÁLIS, az újtelepi játszótéren. Teljesen civil kezdeményezésként indult falurészi találkozó, immár jelentősen átalakulva, került megszervezésre. A szervezők a programot, a meghívót eljuttatták minden háztartásba. Szeretettel várják az érdeklődőket egy gondtalan szórakozásra.

- Ismételten sikeresen pályáztunk az Ökumenikus Szeretetszolgálat élelmiszer-segélyére. A csomagokat a nehéz helyzetben levő várdai családok, a nagycsaládosok, egyedülálló nyugdíjasok, szociálisan rászorulók számára a jövő héten fogjuk kiosztani.

- A sűrű programok - elsősorban az iskolai tanévzáróval való ütközés ? miatt, a portaszépítők Lendvai kirándulását áthelyeztük június 19-e szombatra. Ez az időpont immár végleges! Kérem a korábbi jelentkezőket, hogy ismételt jelentkezésükkel erősítsék meg utazási szándékukat.
Az út ára, a virágos rendezett porták tulajdonosai számára ingyenes, jutalom, a második személy számára pedig 2000 Ft/fő. Kérem, hogy június 15-én /keddig/ jelentkezésüket megerősíteni, illetve a részvételi díjakat befizetni szíveskedjenek Ugrósdy Péternek.

Emlékeztetőül a tervezett program, június 19. szombat:

6.30 Az autóbusz indul a Borostyán Vendéglő, majd
6.35- kor a Coop-Bolt elől
Kb. 8.00 Technikai megálló Nagykanizsán
9.30 Lendva. Autóbuszos városnézés helyi idegenvezetővel.
10.00-1200 Dobronak. Orchidea-kertészet megtekintése
12.30- 1400 Lendvai vár, lepkegyűjtemény megtekintése, idegenvezetés, városnézés
14.30 Estebéd Becsehelyen (gulyás)
16.00 Indulás haza, technikai megállóval
Kb. 18.00 Érkezés Várdára

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió