V. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. április

Kedves Várdaiak!

A mai Hírlevél előzetes. Az elmúlt időszak legfontosabb eseményének, az április 11-i országgyűlési képviselő-választásnak a helyi végeredményét tesszük közzé.
Az országos, illetve a területi eredmények már ismertek. A világhálón a várdai 1. sz. szavazókör eredményét is megnézhették az érdeklődők.
Várda is szavazott. A szavazás rendben, zökkenőmentesen lezajlott. Különös esemény nem zavarta meg a munkát. Köszönjük minden érdekelt, közreműködő munkáját, akik a választás lebonyolításában közreműködtek.
A várdai lakosság aktív volt, a megyei és országos átlagot is meghaladó, magas részvételi arányban járultunk az urnákhoz. Az eredmény az országos tendenciákkal megegyezően alakult.
A győzteseknek gratulálunk! Kívánom, hogy sikeresen tudjanak megfelelni annak a felfokozott várakozásnak, amely az egész választást megelőzte. Éljenek sikeresen azzal a bizalommal, amellyel a választók felruházták őket. Minden megválasztott képviselőnek sikeres és eredményes munkát kívánunk!

Üdvözlettel: Varga András

Országgyűlési képviselő-választás eredménye

Várdán a 429 választópolgár közül 302 élt a szavazati jogával. 297 szavazat érvényes volt, 5 érvénytelen.

LISTÁS EREDMÉNY:

Magyar Szocialista Párt - 54 szavazat
FIDESZ-KDNP - 199 szavazat
Jobbik - 24 szavazat
Lehet Más a Politika - 20 szavazat

Összesen: 297 szavazat

EGYÉNI, itt 4 érvénytelen voks volt:

Felder Frigyes - 20 szavazat
Futó Tibor - 22 szavazat
Gelencsér Attila - 202 szavazat
Dr. Kolber István - 54 szavazat

Összesen: 298 szavazat

Hírek

- A rókák veszettség elleni immunizációja miatt április 20-ig ebzárlatot valamint legeltetési tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal. Kérjük Önöket, fokozottan ügyeljenek, hogy ezen időszak alatt háziállataik ne hagyhassák el udvar területét.

- Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. felhívja az ingatlantulajdonosok és kezelők figyelmét a településen meglévő elektromos hálózatok vezetékeinek biztonsági övezetén belüli magasabb növények, ágak, gallyak eltávolítására.
A biztonsági övezet környezetében lévő ágakat az ingatlan tulajdonosa köteles eltávolítani, ha azok az adott vezetékre vonatkozó veszélyzóna határát elérik.
Kérjük, hogy biztonságuk érdekében a munka elvégzése előtt egyeztessenek az E.ON szakembereivel, Kaposváron a Guba S. u. 57. sz. alatt, vagy a 82/502-900-as telefonon. Az élet védelme érdekében a feszültségmentesítést és a szakfelügyeletet az E.ON saját költségén biztosítja, viszont a szükséges feszültségmentesítés elmaradása miatti balesetekért, károkért a felelősséget nem vállalja.
Tájékoztatjuk a tulajdonosokat, hogy a jogszabályok által rájuk rótt, de el nem végzett munkák igazolt költségeit a társaság utólagosan velük megtérítteti.

- A nyárra elkészül a volt Posta épület teljes felújítása. Terveink szerint egy megújult, nívós kiállítóterem - Szász kiállítással, illetve közösségi klubterem, szociális helyiségekkel színvonalasan szolgálják majd a falu közművelődését. A Faluházban indul a ?Falusi iskola? program, ahol zömmel kaposvári diákok töltenek el Várdán, falusi környezetben tanulással, kikapcsolódással egy-egy hetet.
Az első turnus április 26-án indul és azt követően folyamatosan érkeznek diákok. A könyvtárat átvette Szijj Mária. A jövőben, egyelőre változatlan nyitvatartási időben ő várja a könyv, az olvasás iránt érdeklődőket.

- Programokat is szervezünk a könyvtárban. Az ?Élő könyvtár? programban elsőként Beatles-relikviák kiállítására kerül sor április 15-én csütörtökön 1730 órakor.
Egy megszállott gyűjtő, a mernyei Fehér Attila hozza el Várdára páratlan gyűjteményét a Beatles együttesről. Ezen a napon a könyvtárba látogatók nézegethetik és szemezgethetnek az 50 évvel ezelőtti Ludas Matyi újságokból, valamint a 40-es években kiadásra került ?Új Idők? magazinokból. A régi újságok a könyvtár rendezése közben kerültek elő.

- Albérletet keresünk Várdán négy férfi dolgozó részére, akik egy-két hét múlva a Biogáz-üzem építésén fognak dolgozni. Kb. 3 hét ? 1 hónap időtartamra keresünk olyan üres lakást, ahol 4 fekhely és fürdőszoba is rendelkezésre áll. Ár megegyezés szerint. Esetleges lehetőségekről kérem az önkormányzatot értesíteni.

- Sikeresen szerepeltek a várdai tanulók a Költészet Napján tartott kistérségi szavalóversenyen Somogyjádon. Elismerés illeti Szíj Martin, Kurucz Karina, Kovács ??Boglárka, László Laura, Györék Ármin és Üst Martina teljesítményét. A versmondók által kiemelkedett Üst Martina teljesítménye, aki továbbjutott a Nagyberkiben rendezendő kistérségi döntőbe. Jól megy a fiatal versmondónak, mert a Balatonszárszón rendezett József Attila szavalóversenyről is továbbjutott a veszprémi, dunántúli döntőbe. ?Gratulálunk! Valamennyi várdai versmondó önkormányzati jutalomban részesül.

- Hatósági szigorral rendezzük a Fő utca közepén lévő mangalicaállomány sorsát. Az állattartási rendeletet sértő állapotot hamarosan felszámoltatjuk. Még 1-2 hétig kérjük a lakosság türelmét.

- Lassan kialakul a temetői kerítés végleges állapota. Örülök, hogy több elismerő véleményt hallani. Közvetlenül a kerítés belső oldalán egy járdát alakítunk ki. Azért ott, hogy a belső sírokat kulturáltan megközelíthessék. A kerítés előtt virágágyás épül és hamarosan oda is virágokat ültetünk. Lassan kirajzolódik a régi kerítés nyomvonalán egy kulturált, parkosított rész, amelyet szintén virágosítunk. Kérem a sírtulajdonosokat, hogy ide, a sírok mellé bokrokat, cserjéket lehetőleg ne ültessenek, mert idővel terebélyes kiterjedésük miatt csak gondot okoznának.
A nagykapu díszkő burkolatot kap és a bejárati utat újra aszfaltozzuk. Hamarosan az ígért szerszámokat is elhelyezzük a főbejárat mellé.

- Fazekas Aliz családgondozó április 15-én továbbképzés miatt nem tartózkodik Várdán.
Meghívó!

Várda Község Önkormányzata szeretettel várja Önt és kedves családját? 2010. április 15-én, csütörtökön 17.30 órára ?a Beatles Kiállítás megnyitójára. ?A kiállítás helyszíne: Szász Endre Könyvtár (Fő u. 105.)

A kiállítást megnyitja: Varga András polgármester és Fehér Attila, a Beatles Klub Vezetője, ereklyegyűjtő.

A kiállítás április 22-ig tekinthető meg!

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió