IX. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. augusztus

150. hírlevél

Kedves Várdaiak!

A Hírlevél polgármesterségem kezdete óta fontos szerepet tölt be a lakosság tájékoztatásában, az Önkormányzat híreinek közreadásában, a nyilvánosság kialakításában. Ezt a formát 2002-ben azért találtam ki, hogy egységesen minden várdai lakos tájékozott lehessen a község aktuális híreiről, életéről, az Önkormányzat munkájáról. Aki olvassa, jól informált. Van, aki nem olvassa, mert neki a szomszéd meséli el, mit olvasott a várdai hírlevélben. A többség várja a megjelenését, mert érdeklik a tények, az események. Nem vagyunk egyformák, van, akinek elkerüli a figyelmét. Bízom benne, hogy az elkövetkező években növekedni fog a Hírlevelet forgató várdaiak száma.
A Hírlevél ?egy szerzős?, közérdekű információs kiadvány, kétfős szerkesztőbizottsággal. Szerzője a polgármester, aki Üst Attila és Tóth György egyeztetett véleménye /lektorálása/ után juttatja el Önökhöz a kiadványt.
Megszokhatták, hogy a keretes részben a kiemelésre, vagy közérdeklődésre számot tartó fontos témákról szoktam írni, természetesen részrehajlás nélkül. Mindig a falunak fontos híreket, tudnivalókat igyekszem közreadni.
?Az információ hatalom, a tájékozottság magabiztossá tesz? ? tartja a szállóigévé váló megállapítás. Ennek komoly igazságtartalma van. Az elmúlt 8 évben az eredetileg tervezett évi 12 példánynál bőven többet, előzetes és ?rendes? Hírlevelet, különkiadást is olvashattak. Most ünnepelhetünk, hiszen ez a példány immár a 150.-ik HÍRLEVÉL! Számos munka, rengeteg hír, sok olvasnivaló. Egy kistelepülés életének szinte teljes kordokumentuma.
Ez úton köszönöm a volt és jelenlegi kollégáim, munkatársaim munkáját, amivel hozzájárultak a Hírlevélhez. Köszönöm László Barbara, Müller János, Ugrósdy Péter és Szijj Mária közreműködését, a technikai kivitelezésben.
László Barbarával és Müller Jánossal egykor közösen találtuk ki és alakítottuk az arculatot a nyomdai munkát, amelyet Ugrósdy Péterrel véglegesítettünk a mai formára.
Köszöntök mindenkit, aki akár az előolvasásban, akár a Hírlevél terjesztésében közreműködött az eddigi időszakban. Mindenekelőtt az olvasót köszöntöm, akinek szántuk, akinek írjuk ezt az egyszerű, szerény, de eddig is már tekintélyes számú hírt közlő várdai Hírlevelet. Az Isten éltesse Önöket!
Kívánom, hogy továbbra is legyen sok hír, és sok jó hír Várdán, amit közhírré kell tenni, amit érdemes lesz elolvasni!

Üdvözlettel: Varga András

Hírek

- A végéhez közeledik a 2007-ben feltárt és ügyészségi feljelentéssel folytatódott pénzügyi visszaélés bírósági tárgyalása.
Az aug. 24-i tárgyaláson további informatikai szakértői vélemény készítését, az Államkincstár informatikusának ismételt meghallgatását rendelte el a bíróság, így az ítélethozatal ismételten elmaradt, a tárgyalást elnapolták.
Megnyugtató, hogy sem a nyomozati szakaszban a rendőrségi kihallgatások alatt, sem az eddigi bírósági tárgyalások során újabb személyek esetleges érintettsége fel sem merült. Számomra kifejezetten megnyugtató, hogy lojális és becsületes emberekkel dolgozom együtt, akik egy ilyen nehéz helyzetben is tisztességesen végzik a dolgukat.
Ítélet hiányában az ügy részletes tájékoztatására egy későbbi Hírlevélben kerül sor.

- Kimagasló várdai siker született a patalomi Rizsfesztiválon. A hagyományosan remeklő várdai asszonyok, a Rózsákból és Margitokból álló várdai ?Rózsacsokor? csapat 18 csapat közül két második helyezést ért el. Gratulálunk! A csapatot Baráth Jánosné (Rózsa), Márkus Ferencné (Margit), Csávics Gyuláné (Rózsa), Bognár Sándorné (Rózsa) és Bek Józsefné (Margit) alkották. Teljesítményük értékét növeli, hogy az elmúlt évi fődíj után az idén mindössze 1 ponttal maradtak le az első helyezettől a főételek versenyén. A kiváló étel, amit készítettek a ?Csirkefalatkák rizsbundában ? panírozott rizsgolyókkal? névre hallgat.
Szinte hihetetlen, de a desszertek versenyébe rizstortával benevező csapat szintén csak 1 ponttal kapott kevesebbet a győztestől. A versenyről hamarosan olvashatnak a honlapunkon, illetve a recepteket is közreadjuk.

- Hamarosan, a szeptember 11-i Falunapunkon bárki megmutathatja a főzőtudományát. Az elmúlt évek hagyományait követve az idén is megrendezzük a ?főzőversenyt?, ami eddig is sikeres és üde színfoltja volt a falunapi programoknak.
Az idei falunap igazodik településünk arculatához. Előtérbe állítjuk mindazokat az értékeket, amelyek Várdára jellemzőek, amely területeken más, hozzánk hasonló falvak fölé nőttünk.
?Zöldfesztivált? szervezünk, ahol előtérbe állítjuk a virágokat, a madarakat, a természetet és a zöldenergiát. Ezen a napon lesz a biogáz-erőmű ?Bokréta-ünnepsége?, (aki arra jár, láthatja, hogy folyamatosan érkeznek a kamionok, hozzák az üzem gépeit, berendezéseit) és az elmúlt évihez hasonló színvonalas programokra várjuk Önöket!
A program véglegesítése szeptember 1-ig megtörténik, ezután minden információt közhírré teszünk!

- Visszavonhatatlanul közeledik a tanévkezdés. Az Önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan a költségvetéshez képest jelentős összeggel támogatja a tanévkezdő diákokat, könnyítve az anyagi terheken. Minden várdai általános 4.000, középiskolás 8.000, főiskolás, egyetemista pedig 10.000 forintos készpénz-támogatást kapott az Önkormányzattól. Az óvodát megkezdő elsős ovisokat is támogatjuk.
A támogatásokat valamennyi diáknak a napokban kézbesítettük, függetlenül attól, hogy az Önkormányzat által fenntartott somogyjádi iskolában, vagy más kaposvári iskolában tanulnak. Két évvel ezelőtt vezettük be azt a gyakorlatot, hogy nemcsak az Önkormányzat által fenntartott iskola diákjait támogatjuk.
Jelentős segítséget nyújtunk azzal, hogy az általános iskolások tankönyveinek vásárlásához is hozzájárulunk. Maximum 4.500 forintot kell fizetni a tankönyvekért, mert az ettől magasabb összeg kifizetését az Önkormányzat átvállalja. A kaposvári diákok kérjenek számlát a tankönyvekről, mert csak számla ellenében tudunk fizetni! Az egyetemistáktól igazolást kérünk arról, hogy tanulmányaikat folytatják. Az igazolásokat legkésőbb szeptember 20-ig kérjük bemutatni, mert különben a támogatás visszajár!

Sikeres és eredményes tanévet kívánunk minden várdai diáknak!

Idetartozó hír, hogy az iskola felújítási program támogatásából felújított somogyjádi óvoda átadóünnepsége szeptember 4-én 16 órakor, a megújult iskola átadó ünnepsége és az ünnepélyes tanévnyitó 1730-kor lesz Somogyjádon.

- Dr. Solymosi Ferenc állatorvos kérésére tájékoztatjuk a lakosságot, az ebtulajdonosokat, hogy az ebek pótoltására 2010. szeptember 9-én, csütörtökön 14-1430 Újtelepen a játszótérnél, 1430-tól a belső faluban a Coop-Boltnál kerül sor. Ezen a napon arra is lehetőség lesz, hogy az elmaradt egyedi azonosítok, a ?chipek? beültetését pótlólag kérjék. A chipbeültetés még ebben az évben ingyenes!

- Nyomdakész állapotba került a Várda történetét bemutató falumonográfia. A könyv mellékletéhez további régi várdai fotókat várunk. Ismételten kérem Önöket, ha rendelkeznek olyan egyedi fotóval, ami a falu történetét illusztrálhatja, adják közre. Kedvcsinálónak a napokban kapott fotókból párat közreadunk. Ilyen és ehhez hasonló fotókat várok még, hogy valóban gazdag, színvonalas könyv kerülhessen az Önök kezébe. A Várda újságokban korábban közölt fotókat szinte kivétel nélkül felhasználjuk.

TSZ-kirándulásHóakadály a várdai kertek alatt (1942)
A járás legkiválóbb levente-csapata
TSZ traktorosok
Épül a sertéstelep
Az új ÁFÉSZ-bolt átadása (Mostani COOP-bolt)
Juhász József tanító összevont osztálya
Tuli Imre bércséplő masinál
Várdai ?legények?
Lakodalmi pincérekÉpül a TSZ-telep
Épül a templomtorony (1926)

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió