II. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. február

Kedves Várdaiak!

A napokban kézbesítettük a 2010 évi országgyűlési képviselőjelöltek ajánlásához szükséges ajánlószelvényeket illetve az értesítőket. Az ajánlószelvények és az értesítők kézbesítését alapos és körültekintő szervezőmunka előzte meg. Az okmányokat közmunkások juttatták a postaládákba. A gondos előkészítés ellenére előfordulhat, hogy valamelyik választópolgárhoz nem jutottak el a választáshoz elengedhetetlen dokumentumok. Tisztelettel kérem azokat a választópolgárokat, akikkel ez esetleg előfordult, hogy jelezzék a hibát a hivatalnak, illetve keressék a körjegyző asszonyt.Igyekeztünk a választáshoz szükséges dokumentumokat már a törvényes határidő első napján (február 8-án) Önökhöz juttatni.
Ez a nap azonban nem ettől, hanem a mindenki által érzékelt földrengésről marad emlékezetes Várdán. Az ijedtségen, a ritkán tapasztalt félelmetes élményeken túl, a földrengés legsúlyosabb következménye az, hogy a katolikus kápolnán korábban jelentkező hajszálrepedések riasztó mértékben megnőttek, az épületen ujjnyi repedések keletkeztek. Statikus mérnök és a biztosítási szakember egységes véleménye az, hogy a föld váratlan és jelentős mozgása is idézhette az első ránézésre is láthatóan veszélyes repedéseket, a templom stabilitásának a romlását.A nem mindennapos földrengés hírére megmozduló sajtó (TV, rádió, újságok) jóvoltából a fél ország láthatta, hogy milyen jelentős repedések teszik veszélyessé a templomunkat. A plébános úrral közösen keressük a forrást az épület sokmillió forintos költségű felújítására, stabilizálására. Nagyon bízom abban, hogy a felújítást sikerül megoldanunk, mert közben az épület életveszélyessé válhat!
A mai Hírlevél előzetes. Fontos és aktuális információk miatt adjuk közre a hónap végén megjelenő rendes Hírlevél előtt. Olvassák figyelmesen.

Üdvözlettel: Varga András

Hírek

- Komoly nehézségek árán épül a temető kerítése. Ez főleg a mostoha időjárás rovására írható. Miután a fejlesztést döntően pályázati pénzből valósítjuk meg, ezért előírásoknak, bizonyos kötöttségeknek is muszáj megfelelnünk. A kerítést az a neves és elismert építész, Grátz Antal tervezte, aki a Polgármesteri Hivatal homlokzatát, a Vajda-féle porta felújítását, a posta épületének felújítását és a buszvárókat is tervezte. A faluképhez, a falu összhangjához illő kerítés a végleges elkészülte után remélem elnyeri valamennyiőjük egyértelmű tetszését. Több finomítást, térburkolást, a környezet végleges kialakítását csak tavasszal tudunk elvégezni, ezért a beruházás egyértelmű harmóniája csak tavasszal lesz érzékelhető igazán.
Víz- és csatornadíj beszedése az alábbi időpontokban történik:

Önkormányzatnál:

Február 11. (csütörtök) 9-10 óra között
Február 15. (hétfő) 16-18 óra között
Február 18. (csütörtök) 9-10 óra között

Újtelepen a Vízműnél:

Február 11. (csütörtök) 10-11 óra között
Február 15. (hétfő) 15-16 óra között
Február 18. (csütörtök) 10-11 óra között

- A vízórák leolvasására február 22. (hétfő) és február 24. (szerda) között kerül sor. Kérjük az aknákat szabaddá tenni, vagy az óraállásokat a kapukra kiírni szíveskedje-nek.

Földrengés

A sajtó és TV-híradások hatására többen jelezték, hogy ingatlanjaikban repedések keletkeztek. Javasolom, hogy keressék a biztosítójukat és tegyenek kárbejelentést. Biztosítással foglalkozó szakemberek szerint a kárrendezésre nincs sok remény, ugyanis biztosítótól függ, de általában 4-es erősségű földrengés felett foglalkozik csak a biztosító kárrendezéssel! Aki rendelkezik biztosítással, annak egy bejelentést, próbálkozást biztosan megér a dolog!

Gyerekek figyelem!

- Amennyiben a rendkívüli időjárás is lehetővé teszi, vasárnap (febr. 14-én) madárgyűrűzésre, odúkészítésre, hóemberépítésre várjuk a gyerekeket, szüleiket és minden érdeklődőt a Faluházhoz.
A Magyar Madártani és Temészetvédelmi Intézet Kaposvári Csoportja az elmúlt években megszokott madárgyűrűzést tart Várdán. A látványos, már-már tudományos ismeretterjesztő szintű madárismertetőt az egyesület szakemberei végzik a gyerekek közreműködésével.
Az élő madárbemutatót, ismertetőt odúkészítéssel tesszük színesebbé, változatosabbá. Terveink szerint az előre elkészített szabványos madárodú elemeket a gyerekek szülői segítséggel (vagy ?önállóan) összeépítik, szögelik, és a kész ????madárodúkat a Madárbarát Mintakertben névvel megjelölve elhelyezzük.
A korábban már sikeres odúkészítés mintájára szervezett munkában az MME tagjai, illetve a szülők is segédkezhetnek! Alapanyagot, előre méretre szabott odúelemeket, szöget, szerszámot a munkálatokhoz biztosítunk.
Javaslom, hogy az önkéntesek saját kalapácsot hozzanak magukkal. Meleg teával és pogácsával várjuk az érdeklődőket.
Amennyiben a hóhelyzet lehetővé teszi, a délelőttöt közös hóember-építéssel zárjuk. Szobornagyságú, rekordméretű hóembert (családot) tervezünk építeni a program zárásaként a szoborparkban!

A tervezett program:

Madárfogó hálók kifeszítése 8 órától
9 órától folyamatosan gyűrűzés, madárismertető
9.30-tól odúkészítés, majd
11-11.40 között hóemberépítés!

Ebédre mindenki hazaérhet. Szeretettel várjuk a gyerekeket és az érdeklődőket!

Tervezett kirándulás

- A következő rendes havi Hírlevélben részletes tájékoztatót adunk a portaszépítők számára tervezett kirándulásokról.

A szlovéniai Lendva melletti Dobronakra az orchidea-kertészetbe tervezett kirándulás időpontja már végleges, március 27. szombat. Részletes programot a következő Hírlevélben olvashatnak. Az időpontot lekötöttük, aki tervezte ezt az utat, március 27-ével számoljon.

Adózás

- A hirdető-táblákon olvashatták, de most a Hírlevél mellékleteként közreadunk egy tájékoztatást az adózási jogszabályok változásáról. Elsősorban a helyi iparűzési adót fizetők és a gépjármű-tulajdonosok olvassák figyelmesen a változásokról szóló tájékoztatót, mert több változást tartalmaz.

Véradás

- Ismételten sikeres véradást szervezett a Vöröskereszt a Faluházban február 8-án. Több, mint 20-an adtak vért, köszönjük a részvételüket, önzetlenségüket! Köszönjük a helyi szervezőknek, aktivistáknak is a munkáját.

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió