Virágos Magyarországért Verseny Várdai sikerrel

Virágos Magyarországért emblémaA Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan verseny, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A ?Virágos Magyarországért? Környezet-szépítő Verseny idei díjkiosztóján Sopronban ?Miniszterelnöki különdíj?-ban részesült Várda. A díjat évente egy-egy városnak és községnek ítéli oda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke a szakmai zsűri javaslata alapján.

A mozgalom évente mintegy kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített környezet megteremtéséért, a természeti és az épített örökség megóvásáért, illetve a felnövekvő generációk környezettudatos neveléséért.

Virágos Magyarországért 2009. október 9.A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

Virágos Magyarországért 2009. díjátadó ünnepségA 2009. évi versenybe 334 település jelentkezett, legtöbben Baranya megyéből (40), második helyre Borsod megye (39) harmadik helyre Pest megye került (30). Budapestről tíz kerület nevezett be az idei versenybe, a legtöbb a verseny kezdete óta képviselteti magát. A soproni díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból. A környezetszépítő versenyt öt minisztérium, továbbá az Országgyűlés két bizottsága, a fővárosi önkormányzat, a Magyar Turizmus Zrt., valamint több civil szervezet, köztük a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki. A fő díjat az önkormányzati tárca és a Turizmus Zrt. adományozza.

Virágos Magyarországért 2009. október 9. Varga AndrásA ?Virágos Magyarországért? Környezet-szépítő Verseny idei díjkiosztóján Sopronban ?Miniszterelnöki különdíj?-ban részesült Várda. A díjat évente egy-egy városnak és községnek ítéli oda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke a szakmai zsűri javaslata alapján.

Az idén városi kategóriában Gyula városa, falu kategóriában pedig Várda kapta a legmagasabb erkölcsi elismerést. A díjat Dr. Molnár Csaba kancelláriaminisztert személyesen adta át a díjat Gyula város, valamint Várda község polgármesterének, Varga Andrásnak 2009. október 9-én pénteken Sopronban az országos díjátadó ünnepségen.

A zsűri kiemelte, hogy a falu erőssége a közterületek, az utak, a középületek, a temető gondozottsága mellett a szép, virágos, gondozott porták magas száma, a lakosság együttműködése.

Virágos Magyarországért 2009. kitüntetés Várda

Virágos Magyarországért 2009. kitüntetés Várda

Az oklevélben az alábbi szöveg olvasható:

?Kiemelkedő környezetszépítő munkájáért örömmel részesítem Miniszterelnöki elismerésben Várda települést. Várda méltán lehet büszke azokra az eredményekre, amelyeket az Önkormányzat és a lakosság sokéves, együttes munkájával ért el. Ez a díj ezt a lelkiismeretes munkát dicséri.? - Bajnai Gordon Miniszterelnök

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió