Országos díj Várda községnek a Virágos Magyarországért 2011 versenyen

Virágos Magyarországért 2011 verseny

Miniszerelnöki díjat kapott a somogyi megyeszékhely Kaposvár, valamint Várda és Kisbajom is országos elismerést vett át, Fonyódot és Siófokot is díjazták a Virágos Magyarországért 2011. program keretében.

A díjat a miniszterelnök felesége adta át. Lévai Anikó úgy fogalmazott: az elmúlt években többször járt Kaposváron. Olyan fejlesztéseket tapasztalt, amely kevés településen látható.

- Az önkormányzat minden évben 100 ezer virágpalántát ültet a közterekre - mondta Szita Károly. - Az a célunk, hogy Kaposváron ne csak a belváros, hanem a lakótelepek és a külvárosi részek is virágba boruljanak tavasszal. Mindez semmit sem érne azonban, ha az itt lakók nem gondoznák a házak előtti kiskerteket, a lakótelepi virágágyásokat. Az ő munkájukat ismerték el 2004-ben is, amikor Európa Virágos Városa lett Kaposvár. 2007-ben Virágos Magyarországért aranydiplomát kaptunk, 2009-ben az Év települése díjat, illetve az ország turizmusbarát települése címet vehettünk át. 2010-ben pedig Magyarország legszebb főterévé választották a Kossuth teret.

Az idei versenyben 330-an pályáztak, 66 kaptak díjat. Somogyból Kaposvár mellett további tizennyolc település pályázott elismerésre.

Országos kitüntetést kapott Várda Önkormányzata a Virágos Magyarországért 2011 környezetszépítő versenyen

Virágos VárdaVárda az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának a díját vehette át. A virágos kistelepülés két éve kapta meg a miniszerelnöki különdíjat (Somogyországban hárman-négyen mondhatják el ezt magukról), párban Gyula városával.

A másik országos idei díjazott, Kisbajom az Arany Rózsa-díjjal lett gazdagabb egyetlenként a régióból. Fonyód és Siófok a Balatoni Bizottság elismerését kapta meg a százhalombattai díjátadón.

Várda bemutakozása a versenyen

Várdán pontosan tíz évvel ezelőtt emelkedett közösségi rangra a faluszépítés. A 2002-es választásokat követően a falu vezetése kiemelt feladatának tekintette a rendezett, ápolt, virágos falukép kialakítását. 2003-ban egy nyertes országos közmunkapályázatnak köszönhetően tettük rendbe a falu közterületeit, járdáit, vízelvezető árkait. 

Ekkor kezdtük az egységes utcabútorok kihelyezését is.

Portaszépítési mozgalmat indítottunk, visszaállítottuk a ?Tiszta udvar rendes ház? egykori mozgalom becsületét. Az erőfeszítések meghozták az eredményeket. Már 2004-ben másoknak is feltűnt, hogy gondozott, virágos község lett Várda.

Várda elért sikerei

Ekkor vehettük át 2004-ben a ?Gondozott, Virágos Község? megyei verseny első díját. Tíz év alatt rengeteg elismerést kaptunk ? amelyet szakemberek ítéltek oda ? de ez volt az egyetlen díj, amelynek anyagi vonzata is volt.

Sajnos a megyei verseny megszűnt, így erkölcsi elismeréseket a ?Virágos Magyarországért? országos versenyeken értünk el, amelyen 2004 óta veszünk részt.

Legyen szebb a mi falunk - Várda!2004-ben az országos versenyen a KITE különdíját kaptuk. (Váza, oklevél). 2005-ben országos második helyezést értünk el és az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának illetve a Város- és Faluvédők Szövetségének különdíját is megkaptuk. 2006-ban az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium különdíját, 2007-ben pedig a zsűritől "Arany Diplomát" kaptunk. Becses a 2007-ben kapott "Legyen szebb a mi falunk" kistérségi versenyen elért első helyezésünk is. 2008-ban a Virágos Magyarország Szervezőbizottság Díját kaptuk. 2009-ben Miniszterelnöki Díjat, 2010-ben Szervezőbizottság Elnökének Különdíját érdemeltük ki. Kétszer voltunk közvetlenül a fődíj közelében, 2005-ben és 2010-ben, de három a magyar igazság!

Amire méltán lehet büszke a falu

Amire a legjobban büszkék vagyunk, az pedig a rendezett porták magas száma.

?Gondozott, virágos porta? mozgalmat indítottunk a korábbi portaszépítési versenyek után. A porták magas száma, több, mint 80%-a rendezett, virágos.

Egységes a falukép. Kaszáljuk és virágosítjuk a vasútállomást a MÁV helyett, a Közútkezelő helyett az utak mentét mintegy 10 km hosszan és rendszeresen.

Szász Endre Kiállító teremA temetőnk a kistérség legrendezettebb temetője, Nívódíjas. A portaszépítőket évente visszük ingyenes tanulmányútra magyar és burgenlandi településekre (Kaposgyarmat, Kisbajom, Nagyatád, Orfű, Kötcse, Balatonszemes, stb., és évente Burgenland illetve Szlovénia.

A virágosításhoz a pénzt Virágjegyek értékesítéséből teremtjük elő.

A virágos falukép legnagyobb hozadéka pedig a holland befektetők megjelenése Várdán, akik a község külterületén Biogáz-erőművet és hozzákapcsolódó tíz hektáros üvegházas kertészetet építenek.

Összességében a virágosítás csupán egy szelete annak a környezeti kultúrának, amelyet konzekvensen építünk.

2005-ben szoborparkot avattunk Várdán. A településen tíz köztéri szobor található, számuk évről-évre nő. A falu közepén Madárbarát Mintakertet alakítottunk ki és az országban elsőként elnyertük a ?Madárbarát Település? címet.

Rendezett utcák és közterek Várdán

Az utcabútorokat folyamatosan bővítjük, azonos stílusjegyű információs táblák, buszvárók és játszóterek készültek az elmúlt 4-5 évben. Rengeteg fát ültettünk, ligetet, fasorokat hoztunk létre. A napokban minden porta komposztáló ládákat kap egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A nyári próbaüzemet követően pedig minden esélye meg lesz Várdának arra, hogy zöld energiát, biogázt hasznosítson.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió