Országos díj Várda községnek a Virágos Magyarországért 2011 versenyen

Virágos Magyarországért 2011 verseny

Miniszerelnöki díjat kapott a somogyi megyeszékhely Kaposvár, valamint Várda és Kisbajom is országos elismerést vett át, Fonyódot és Siófokot is díjazták a Virágos Magyarországért 2011. program keretében.

A díjat a miniszterelnök felesége adta át. Lévai Anikó úgy fogalmazott: az elmúlt években többször járt Kaposváron. Olyan fejlesztéseket tapasztalt, amely kevés településen látható.

- Az önkormányzat minden évben 100 ezer virágpalántát ültet a közterekre - mondta Szita Károly. - Az a célunk, hogy Kaposváron ne csak a belváros, hanem a lakótelepek és a külvárosi részek is virágba boruljanak tavasszal. Mindez semmit sem érne azonban, ha az itt lakók nem gondoznák a házak előtti kiskerteket, a lakótelepi virágágyásokat. Az ő munkájukat ismerték el 2004-ben is, amikor Európa Virágos Városa lett Kaposvár. 2007-ben Virágos Magyarországért aranydiplomát kaptunk, 2009-ben az Év települése díjat, illetve az ország turizmusbarát települése címet vehettünk át. 2010-ben pedig Magyarország legszebb főterévé választották a Kossuth teret.

Az idei versenyben 330-an pályáztak, 66 kaptak díjat. Somogyból Kaposvár mellett további tizennyolc település pályázott elismerésre.

Országos kitüntetést kapott Várda Önkormányzata a Virágos Magyarországért 2011 környezetszépítő versenyen

Virágos VárdaVárda az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának a díját vehette át. A virágos kistelepülés két éve kapta meg a miniszerelnöki különdíjat (Somogyországban hárman-négyen mondhatják el ezt magukról), párban Gyula városával.

A másik országos idei díjazott, Kisbajom az Arany Rózsa-díjjal lett gazdagabb egyetlenként a régióból. Fonyód és Siófok a Balatoni Bizottság elismerését kapta meg a százhalombattai díjátadón.

Várda bemutakozása a versenyen

Várdán pontosan tíz évvel ezelőtt emelkedett közösségi rangra a faluszépítés. A 2002-es választásokat követően a falu vezetése kiemelt feladatának tekintette a rendezett, ápolt, virágos falukép kialakítását. 2003-ban egy nyertes országos közmunkapályázatnak köszönhetően tettük rendbe a falu közterületeit, járdáit, vízelvezető árkait. 

Ekkor kezdtük az egységes utcabútorok kihelyezését is.

Portaszépítési mozgalmat indítottunk, visszaállítottuk a ?Tiszta udvar rendes ház? egykori mozgalom becsületét. Az erőfeszítések meghozták az eredményeket. Már 2004-ben másoknak is feltűnt, hogy gondozott, virágos község lett Várda.

Várda elért sikerei

Ekkor vehettük át 2004-ben a ?Gondozott, Virágos Község? megyei verseny első díját. Tíz év alatt rengeteg elismerést kaptunk ? amelyet szakemberek ítéltek oda ? de ez volt az egyetlen díj, amelynek anyagi vonzata is volt.

Sajnos a megyei verseny megszűnt, így erkölcsi elismeréseket a ?Virágos Magyarországért? országos versenyeken értünk el, amelyen 2004 óta veszünk részt.

Legyen szebb a mi falunk - Várda!2004-ben az országos versenyen a KITE különdíját kaptuk. (Váza, oklevél). 2005-ben országos második helyezést értünk el és az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának illetve a Város- és Faluvédők Szövetségének különdíját is megkaptuk. 2006-ban az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium különdíját, 2007-ben pedig a zsűritől "Arany Diplomát" kaptunk. Becses a 2007-ben kapott "Legyen szebb a mi falunk" kistérségi versenyen elért első helyezésünk is. 2008-ban a Virágos Magyarország Szervezőbizottság Díját kaptuk. 2009-ben Miniszterelnöki Díjat, 2010-ben Szervezőbizottság Elnökének Különdíját érdemeltük ki. Kétszer voltunk közvetlenül a fődíj közelében, 2005-ben és 2010-ben, de három a magyar igazság!

Amire méltán lehet büszke a falu

Amire a legjobban büszkék vagyunk, az pedig a rendezett porták magas száma.

?Gondozott, virágos porta? mozgalmat indítottunk a korábbi portaszépítési versenyek után. A porták magas száma, több, mint 80%-a rendezett, virágos.

Egységes a falukép. Kaszáljuk és virágosítjuk a vasútállomást a MÁV helyett, a Közútkezelő helyett az utak mentét mintegy 10 km hosszan és rendszeresen.

Szász Endre Kiállító teremA temetőnk a kistérség legrendezettebb temetője, Nívódíjas. A portaszépítőket évente visszük ingyenes tanulmányútra magyar és burgenlandi településekre (Kaposgyarmat, Kisbajom, Nagyatád, Orfű, Kötcse, Balatonszemes, stb., és évente Burgenland illetve Szlovénia.

A virágosításhoz a pénzt Virágjegyek értékesítéséből teremtjük elő.

A virágos falukép legnagyobb hozadéka pedig a holland befektetők megjelenése Várdán, akik a község külterületén Biogáz-erőművet és hozzákapcsolódó tíz hektáros üvegházas kertészetet építenek.

Összességében a virágosítás csupán egy szelete annak a környezeti kultúrának, amelyet konzekvensen építünk.

2005-ben szoborparkot avattunk Várdán. A településen tíz köztéri szobor található, számuk évről-évre nő. A falu közepén Madárbarát Mintakertet alakítottunk ki és az országban elsőként elnyertük a ?Madárbarát Település? címet.

Rendezett utcák és közterek Várdán

Az utcabútorokat folyamatosan bővítjük, azonos stílusjegyű információs táblák, buszvárók és játszóterek készültek az elmúlt 4-5 évben. Rengeteg fát ültettünk, ligetet, fasorokat hoztunk létre. A napokban minden porta komposztáló ládákat kap egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A nyári próbaüzemet követően pedig minden esélye meg lesz Várdának arra, hogy zöld energiát, biogázt hasznosítson.

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió