XI. Önkormányzati Hírlevél - Várda, 2010. szeptember

Kedves Várdaiak!

A korábbi Hírlevélben még jó döntésnek gondoltam azt, hogy a somogyjádi avató ünnapségek miatt elhalasztottuk a falunapunkat, de megélve ezt az esős, szeles és sáros napot, így utólag már nem tartom a halasztást a legszerencsésebb döntésnek. Kétségtelen, hogy igazodva az esőhöz, a zord időjáráshoz, a korábbiakhoz hasonló, de sajátos hangulatú, színvonalas és sikeres falunapot sikerült szerveznünk. Már a hét elején tudtuk, hogy esős idő várható, így megpróbáltuk a sok csapadékot kivédeni, az esős időhöz alkalmazkodni, arra felkészülni.
Ennek megfelelően 400-400 adag gulyást és pörköltet rendeltünk a Borostyán étteremből, amelyet készen hoztunk le és itt a közmunkában dolgozó lányokkal, asszonyokkal adagoltattuk ki. A gulyás, illetve a pörkölt is két részletben érkezett és az igények szerint adagolták. A vendégek dicsérték a finom, ízletes ételt, amelyet önköltséges, igen kedvező áron kaptunk az étteremtől, amelyet ezúttal is tisztelettel köszönök. Lehet, hogy nem hangsúlyoztuk ki eléggé, de a programban utólag is megnézhető, hogy 12-14 óra között terveztük a közös ebédet, azt, hogy meghívunk mindenkit egy ebédre.
Tudtunk jó előre az esős időről, a várható narancssárga riasztásról, így a helyszíni főzést nem kockáztathattuk meg. Bízom abban, hogy mind az ételek, mind a programok örömet, kellemes perceket okoztak Önöknek, legalábbis azoknak, akik jelen tudtak lenni a rendezvényen.
A mai Hírlevelet elsősorban azoknak szánjuk, akik akadályoztatásuk miatt nem tudtak eljönni. Volt, akit a sár és a rossz idő riasztott el, volt, aki más miatt maradt távol. Számukra készült ez az egyfajta hangulatjelentés, illetve azok számára, akik jelen voltak ugyan, de szívesen felidéznének egy-egy emlékezetes pillanatot. Éljék át velünk így utólag újra a várdai Falunapot.

Üdvözlettel: Varga András

Falunap

Délelőtt többször is igen keservesen esett és nekieredt az eső. A főzőversenyen ezúttal a megszokott létszámnál kevesebben vettek részt. Ez nemcsak a kimondottan rossz időnek, hanem egy ÁNTSZ-előírásnak is köszönhető volt. Ugyanis a pályázaton elnyert támogatás folyósításának egyik feltétele az volt, hogy a főzőverseny alapanyagainak eredetét, a beszerzéseket számlákkal kell igazolni. ?Ennek megfelelően az indulási szándékukról többen lemondtak. Ennek ellenére az elvárt ételmennyiséget bőven meghaladó rántott májkrém nokedlivel, töltött sajtöntettel felszolgált rántott palacsinta, babgulyás és az áfonyás öntettel szervírozott szarvaspörkölt is hatalmas közönség- és szakmai sikert aratott. Köszönjük a csapatoknak a munkát, a bátorságot és a helytállást!

A délelőtti gyerekprogramokra is rányomta a bélyegét az eső. Egyedül a pónilovaglást nem tudtuk megtartani, de minden más program jó hangulatban zajlott, döntően a Faluházban.

Nagy sikere volt a mézeskalács-készítésnek, a lufihajtogatásnak, az arcfestésnek és az origaminak, a papírhajtogatásnak is. Az origami-foglalkozást vezető, a várdai gyerekek körében is igen népszerű Ácsné Dóczi Éva pedagógus munkáit egy átfogó kiállításon mutattuk be. A Kaposgyarmaton már megcsodált, papírból készült remekművek a Faluházban továbbra is láthatóak. A kiállítás kiegészült a helyi alkotók, döntően Bogyai Lajosné keze által készült kézimunka remekekkel is, így igazán színes, érdekes programokat sikerült szerveznünk a Faluházban.

A Faluház előtt Hirt János kertész bonsai-kiállítása illetve az elhivatott várdai természet- és egészségvédők: Bugovits Anikó, Felde Katalin és Polai Miklós által szervezett ismeretterjesztő Öko-program adott okot a tartalmas időtöltésre. Köszönjük a nívós programokat!

A volt Postaépület felújított északi szárnyában nyitottuk meg Gönczi Gergő szobrászművész kiállítását. Csak köszönettel tartozunk Gönczi Gergőnek. Műveit a falunak ajándékozta. Művészpályájához sok sikert kívánunk! A kiállítást Szászné Hajdú Katalin festőművész nyitotta meg.

A megnyitón részt vevő sok érdeklődő közt örömmel fedeztem fel Volmi Imre bácsit, aki a Postával átellenben levő Italboltot 26 éven át vezette. Az 50-es, 60-as, 70-es években mindenki ismerte Várdán. Ő volt a kocsmáros, aki ügyesen zenélt, hegedült, aki bármikor és bármeddig a vendégei rendelkezésére állt. Imre bácsi 99 éves. Köszönjük, hogy megtisztelte Várdát, további erőt, egészséget kívánunk!

A nap a Biogáz-üzem bokréta-ünnepségével folytatódott, ahol a kaposvári Katolikus Gimnázium Fúvós-zenekara színvonalas térzenével, nívós produkcióval várta a mintegy 100-150 meghívottat és érdeklődőt.

?Amint áll a ház, gyűljenek össze az arra méltók, állítva bokrétát, tartva mulatságot?

A ház áll, az építmények szerkezet készek, de ezt a helyzetet sok ember mégis csalódásként éli meg. Sokan várnak munkát, megélhetést a beruházástól, akiket még nem boldogit az, hogy az üzem szerkezetkész állapotba került.

Az ünnepségen Gelencsér Attila Országgyűlési Képviselő Úr hangsúlyosan méltatta az Önkormányzat, személy szerint a polgármester és a beruházó bátorságát, munkáját és közreműködést ígért az üzem mielőbbi indulása érdekében. A beruházásnak akadályok tömkelegével kellett eddig szembenéznie és elismerésre méltó, hogy eddig is eljutottak. Az elnök Úr elmondta, hogy az elmúlt hetekben úniós és állami pénzekből felépített játszóterek, falu-központok, óvodák és iskolák átadási ünnepségein vett részt, de ez a térség egyetlen termelő, munkahely-teremtő beruházása, amelyik munkát ad és bevételt hoz az államnak. Nemcsak a térség, a megye, hanem az ország érdeke is, hogy ez, és az ilyenfajta fejlesztések megvalósuljanak.

Az Elnök Úr bejelentette, hogy tudomása van róla és támogat további beruházásokat, amelyek a Bio-gázra alapozva Várdára kívánnak telepedni. Az egyik ?multi? cég már területet is vásárolt, egy másik fejlesztés pedig akár Dél-dunántúli vagy országos mintaprojekt is lehet. Bizakodásra ad okot az is, hogy kezdeményezésemre egyeztető megbeszélésre hívta meg a befektetőket.

A köszöntők végeztével a vendégek pezsgővel koccintottak a reményteli jövőre. Az ünnepséget követően Gelencsér Attila időt szakított arra is, hogy ellátogasson a Falunapra, megtekintette a kiállítást és hosszasan beszélgettünk a falu, az önkormányzat helyzetéről, a Falusi iskola programunkról a jövőbeli elképzelésekről, a szomszéd települések egymásra utaltságáról.

Jól érezte magát Várdán, és búcsúzóul sok sikert kívánt a ?Virágos Magyarország? mozgalom újabb zsűrizéséhez, mert tudomása volt róla, hogy a héten ismételten Várdára látogat az országos zsűri.

A színpadon az eső ellenére is folyamatosan zajlottak az előadások.

Nagy sikert aratott a Hetesről érkezett ütős, hangszeres csapat, valamint az őket követő fiatal és idősebb táncosok egyaránt. Évek óta a délutáni órákban néptáncot, népzenét, táncházat láthatnak a Falunapunkon. A somogyjádi Művészeti Iskola táncosai között felfedezhettek tehetséges és ügyes várdai táncosokat, akik ismét kitettek magukért. A ?Somogy Néptáncegyüttes? senior tánccsoportja Rónai Csabával és Rónainé Marikával a soraikban annak ellenére alakított maradandót, hogy a technika az eső, az átázások miatt nem működött vagy akadozott. Zene nélkül vagy éppen akadozó zenével, de ropták a táncot lelkesen, ahogy megszoktuk tőlük. Köszönjük a produkciót!

Szobrot is avattunk. Az Alkotótáborban a gyerekek által elkezdett munkát ifjabb Jancsekity János fafaragó fejezte be, egy tulipánt szimbolizáló faszoborral lett gazdagabb Várda.

Nagy élmény volt minden résztvevő számára Szabó Andris és hatalmas sikert aratott az eső ellenére kitartó közönség körében Torma Emese és a Roxínház is a várdai szereplőkkel, Tóth Katával és Decsi Annával a színpadon. A napot Milán produkciója zárta a szakadó esőben.

A szabadtéri Discót ugyan elmosta az eső, de ennek ellenére úgy gondolom élmény volt ez a nap. Köszönöm mindenki munkáját, aki tevékenyen hozzájárult a nap sikeréhez! A Falunapot ismételten támogatók segítségével tudtuk megszervezni. Támogatóink névsorát a következő Hírlevélben közzétesszük.
Tisztelt Lakosság!

Ezúton értesítem Önöket, hogy 2010. szeptember 23-án és október 7-én, (csütörtöki napokon) az ügyfélfogadásom elmarad. Helyette 2010. szeptember 20-án és október 4-én (hétfő) 13-19 óra között várom ügyfeleimet.

Megértésüket köszönöm!

Tisztelettel:
Fazekas Alíz Családgondozó

Hírlevél és Sajtóanyag: 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, Széchenyi 2020

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Háziorvosi alapellátás fejlesztése Somogyjád, Várda és Alsóbogát településeken

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása Várdán, Széchenyi 2020

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Belső-Somogy értékeinek megőrzése

Házi komposztálás népszerűsítése Várdán Projekt

Magyarország Megújul, Széchenyi Terv, Európai Únió